jaktak.cz

Ve zdravém těle zdravý duch

Že pohyb prospívá zdraví, přináší dobrý pocit a hezčí postavu, ví snad každý z nás. Proč je to tak? Co vám pravidelné cvičení přinese a jak se donutit udělat něco pro své tělo? Právě o tom je náš dnešní článek.

Nedostatek pohybu škodí lidskému tělu srovnatelně s kouřením, vysokým cholesterolem a tlakem. Je proto rizikovým faktorem pro vznik více onemocnění, jakými jsou zejména nadváha, obezita, osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění, diabetes či chronické neinfekční onemocnění.

Pravidelné sportování je jednou z cest, které vedou k lepšímu zdravotnímu stavu, i když některým z onemocnění trpíte. Pohyb eliminuje stresovou zátěž a pomáhá relaxovat od každodenních povinností. Cvičení vám pomůže také snadněji zvládat zátěžové situace v práci a podpoří vaše sebevědomí. Přinese vám i jiné benefity:

● snižuje cholesterol,

● snižuje vysoký krevní tlak,

● posiluje imunitu.

Při sportu se rozšiřují cévy, zrychluje se činnost srdce a dochází k lepšímu prokrvení končetin a mozku. Během pracovní doby tak budete mnohem výkonnější. Nové, kreativní nápady a snadněji zdolávání náročných výzev vám přinesou také více času pro sebe. Navíc budete mít ze sebe lepší pocit. A možná si po nějaké době všimnete i úbytku na váze.

Krok 1

Pokud jste dosud nesportovali, začít je docela jednoduché. Vyčleňte si 30 minut denně na krátkou procházku a několik jednoduchých cviků. Už tato malá "investice" vám přinese první ovoce. Budete se cítit odpočatí a klidnější.

Po několika dnech přidejte po návratu domů krátké 15 minutové cvičení. Vaše svaly budou po procházce dostatečně zahřáté na to, aby zvládly jednoduchou rozcvičku a několik cviků na posilování. Postupně přidávejte další zátěž.

Náš tip: Oblečení na sport a také vitamíny, minerály a sportovní výživu koupíte v internetovém obchodě Myprotein. Myprotein slevový kód vám navíc při nákupu ušetří nejednu korunu. Stačí si jen vybrat vše, co potřebujete a využít ho. Mnoha potěší také Deichmann sleva.

Krok 2

Znáte to - víte, že byste měli začít cvičit, ale z každého vašeho podobného rozhodnutí zůstalo jen nesplněné předsevzetí. Vyhnete se tomu, pokud si vyberete aktivitu, která vás bude bavit. Rádi chodíte do přírody? Zvolte cyklistika, turistiku nebo běh. Pro ty, kteří nechtějí cvičit sami, jsou tu kolektivní nebo párové sporty. Nové přátele si najdete i ve fitness centru nebo na plovárně. Na výběr máte opravdu velké množství aktivit. Stačí jen zvolit tu, která vám nejvíce vyhovuje. Nezapomínejte změnit i své stravovací návyky a dbejte o dostatečný pitný režim. Důležitý je také pravidelný přísun živin.

Krok 3

Na cvičení budete potřebovat sportovní oblečení a kvalitní, pohodlnou obuv. Tu vybírejte podle druhu sportu, kterému se budete věnovat. Vhodnou obuv na sport si pořídíte levněji, pokud využijete CCC slevový kód.

Jako spodní vrstvu zvolte kousky z funkčních materiálů. Ty výborně odvádějí pot a rychle schnou. Pokožka v takovém oblečení dostatečně dýchá a vy nebudete mít pocit, že jste stále mokrý. Pokud jste se rozhodli pro sporty v exteriéru, vrchní vrstvy vybírejte z nepromokavých a větru odolných technických materiálů.

Oblečení na sport musí být dostatečně pružné, aby vás neomezovalo v pohybu. Pokud se chystáte při cvičení shodit nadbytečné kilogramy, nenechte se zlákat k tomu, že si koupíte těsné kousky, kterými byste se chtěli motivovat. Při pohybu byste se v nich necítili dobře. Vyberte si oblečení, které vám poskytne dostatečnou volnost. A když se vaše postava vyformuje, dokoupíte si například něco nového, čím svůj úspěch náležitě oslavíte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/ve-zdravem-tele-zdravy-duch.html