jaktak.cz

6 tipů, jak se zbavit rzi v domácnosti

Trápí vás rezavé nářadí, nádobí či keramika? Je spoustu způsobů, jak odstranit rez a vrátit předmětům jejich původní vzhled a funkčnost. Těchto šest jednoduchých triků a tipů pomůže s odstraněním jakékoliv rzi v domácnosti.

Krok 1

Tyto prostředky velmi efektivně odstraňují rez. Je ale třeba dobře vybírat a důsledně dodržovat pokyny pro bezpečnou práci a přiložený návod. Ne každý přípravek je totiž vhodný na každý povrch. To ostatně platí i u těch po domácku vyrobených. U choulostivých předmětů je raději nejprve vyzkoušejte na méně viditelném místě.

Krok 2

Jste odpůrci chemických prostředků? Řešením může být elektrický brusný kartáč, kovový kartáč nebo šroubovák. Těmito předměty rez jednoduše seškrábete. Nakonec povrch přeleštíte jemným brusným papírem. Pokud se jedná o povrchy náchylné na poškrábání zkuste spíš jiné metody nebo pouze jemné leštění.

Krok 3

Každý má doma láhev octa. Vytvořte octovou koupel pro předmět, který má na sobě rez. Ponořte jej na několik hodin do lázně a nechejte působit. Poté omyjte v obyčejné vodě, osušte a například pomocí ocelového kartáče povrch dočistěte.

Krok 4

Smíchejte vodu s jedlou sodou a vytvořte kaši připomínající zubní pastu. Tu naneste na rezavý předmět a nechte pár hodin působit. Omyjte vodou a zbylou rez odstraňte.

Krok 5

Nejprve předmět “osolte” a následně na něj nalejte citronovou šťávu. Opět nechte pár hodin působit, než přebytečnou rez seškrábete drátěnkou nebo kartáčem z oceli.

Krok 6

Použití Coly na odstranění rzi se může zdát poněkud neobvyklé. Cola však obsahuje kyselinu fosforečnou, kterou obsahují i některé přípravky na rez zakoupené v drogerii. Hodí se především na odstranění rzi z nádobí.

Najít rez na talíři nebo jiném nádobí není moc příjemné. Pokud se u nádobí, které běžně dáváte do myčky objeví rez, použijte sůl do myčky s obsahem zinku, nebo mycí tablety s obsahem soli. Jejich používáním zabráníte usazování vodního kamene a rzi uvnitř myčky i na nádobí.

Další zajímavou a efektivní metodou může být použití brambory, jaru a soli (případně jedlé sody). Bramboru rozkrojte napůl, potřete jarem a nasypte na ni sůl. Pak jednoduše několikrát potřete postižené místo, opláchněte vodou a dobře vysušte.

Kovové nádobí po umytí v myčce ihned osušte utěrkou. Pokud tak neučiníte, může se na něm postupem času vyskytnout koroze. Nádobí, které je náchylné na korozi do myčky nedávejte.

Všimli jste si podezřelých rezavých skvrn na kuchyňských nožích či příborech? Důvodem může být zanechání špinavého a mokrého nádobí po dlouhou dobu v myčce nebo na kovovém odkapávači či ve dřezu. Nenechávejte proto příbory ležet ve vlhkém prostředí a po umytí je pečlivě vysušte kuchyňskou utěrkou.

Pokud už se rez na příborech vytvořila a nejde ji odstranit pouhým vyleštěním utěrkou, máme tip, jak se nevzhledných rezavých skvrn zbavit. Namíchejte pastu z jedlé sody a vody v poměru 1:3. Tuto pastu naneste na nerezovou ocel a nechte působit. Následně opláchněte a pečlivě osušte.

Pozor na mytí příborů v myčce! U těch levnějších s označením 18/0 a 17/0 se použití myčky vůbec nedoporučuje. Odolnější vůči rzi jsou naopak příbory označené 18/10, díky přítomnosti niklu a dalších prvků obsažených ve slitině. Nikl je ale zároveň měkčí, takže jsou tyto příbory zase méně odolné proti poškrábání.

Rez v koupelně je běžným jevem. Jednoduchým trikem pro odstranění rzi je použití octa. Skvrn od rzi na vaně, WC, umyvadle nebo i na dlažbě se můžete zbavit pomocí citronové šťávy a soli.

Velmi efektivní je použití kvalitních čistících přípravků na koupelny, které jsou účinné v odstranění rzi a vodního kamene. Najdete mezi nimi čističe vhodné na vodovodní baterie, sanitu i keramické obklady. Tyto prostředky spolehlivě a rychle odstraní skvrny i bakterie a zanechají koupelnu hygienicky čistou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/6-tipu-jak-se-zbavit-rzi-v-domacnosti.html