jaktak.cz

Jak probíhá screening v prvním trimestru

Prvotrimestriální screening je standardní sada vyšetření v těhotenství, která ženu čekají během prvního trimestru. Jedná se o řadu testů, díky kterým je možné zaručit, že ženě ani plodu nehrozí žádné nebezpečí nebo komplikace, případně je zavčas detekovat ještě v raném stádiu těhotenství. Ženu tak čeká několik šetrných vyšetření, která v současnosti nahradily takzvaný tripple test a případnou amniocentézu (odběr plodové vody). Jak tedy tento screening probíhá?

Nezáleží na tom, jestli žena podstoupila umělé oplodnění nebo otěhotněla přirozeným způsobem. Prvotrimestriální screening musí podstoupit každá nastávající maminka a je to i v jejím zájmu. Vyšetření se provádí na gynekologii nebo na klinice asistované reprodukce. První screening se odehrává zhruba od 10. do 14. týdne těhotenství a jeho cílem je detekovat případné genetické a vrozené vývojové vady, jako je Downův, Edwardsův nebo Patauův syndrom. Na rozdíl od dřívějších a méně šetrných metod k tomu stačí ultrazvuk a odběr krve.

Odborníci z reprodukční kliniky se shodují, že se jedná o velmi spolehlivý test, který nezatěžuje matku ani dítě. Tato neinvazivní metoda je schopná na 80 až 95 % určit, zda je vše v pořádku. Pokud je test negativní, žena nadále v pravidelných intervalech navštěvuje gynekologii, kde ji její lékař v průběhu těhotenství sleduje. Mohou ale nastat také případy, kdy je výsledek prvotrimestriálního screeningu pozitivní. V takovém případě záleží na gynekologovi, aby navrhnul další postup. Obvykle se jedná o odběr choriových klků a plodové vody, který velmi přesně určí všechna rizika.

V pražské gynekologii Gynem provádí prvotrimestriální screening zkušení odborníci, kteří vám vše ochotně vysvětlí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-probiha-screening-v-prvnim-trimestru.html