jaktak.cz

Jak pronajmout byt?

Máte nemovitost, ve které nebydlíte? Chcete začít s pronájmem domu či byt, ale netušíte, jak na to? Pojďme se na to společně podívat!

Krok 1

Jakmile se rozhodnete pronajmout byt, budete muset odpovídat na spoustu se opakujících dotazů, absolvovat prohlídky a neustále zvedat telefon. Také vás čeká nafocení a inzerce nemovitosti. Proto pokud si zvolíte cestu s realitní kanceláří, ušetří vám to spoustu času. Realitní makléř vás navíc bude neustále informovat o průběhu.

Krok 2

Pojištění nemovitosti v kombinaci s pojištěním domácnosti zajistí, že v jakékoli situaci nepřijdete o střechu nad hlavou. K pojištění domácnosti patří skříně, počítač nebo podlahy, ale také asistence zámečníka. Do pojištění nemovitosti spadá vše, co si nemůžete odnést z bytu pryč – holé zdi, střecha, základová deska.

Krok 3

Máte vše připraveno a lámete si hlavu, jaká výše nájemného bude ta správná? Je velmi dobré si udělat cenový průměr z podobně vybavených nemovitostí v dané lokalitě.

Tip: Pokud půjdete s cenou mírně pod úroveň, je pravděpodobné, že vaše nemovitost bude velmi rychle obsazená. Správně naceněné byty mizí z internetových portálů velmi rychle.

Přibližnou hodnotu lze určit podle několika faktorů jako je úroveň trhu, lokalita, výměra, vybavenost, stav a dispozice bytu, občanská vybavenost nebo jestli je k dispozici terasa, balkon, sklep, garáž či parkovací stání, u vyšších pater třeba i výtah.

Krok 4

Určení kauce je naopak mnohem snazší. Nejčastěji pronajímatelé vybírají kauci, tedy jistotu, ve výši jednoho až dvou měsíčních nájmů. Je to určitý kompromis, aby měl pronajímatel pokrytá rizika a zároveň nebyla kauce příliš vysoká a neznemožnila tak zájemcům, aby se o byt zajímali.

Krok 5

Fotky by měly budoucímu nájemníkovi umožnit představit si bydlení ve vaší nemovitosti, proto je důležité odosobnit celý prostor, celý prostor uklidit a provést i případné drobné opravy jako je třeba nová výmalba nebo ukopnutý roh stěny.

Pozn.: Určitě se vám vyplatí i investice do homestagingu. Díky němu získáte lákavou prezentaci vaší nemovitosti a může se tak stát mnohem atraktivnější pro budoucí zájemce.

Krok 6

Do inzerátu vždy napište výměru bytu, podlaží, případně výtah, počet místností, vybavení, vytápění, ohřev teplé vody, zdali je k dispozici klimatizace, balkon, terasa, zahrada, sklep, parkovací místo, jaká je v okolí občanská vybavenost a dostupnost MHD. Především ale zmiňte výši nájemného, kauce a záloh za služby a energie. Nejdůležitější informací však bude, od kdy je nemovitost volná k nastěhování.

Tip: Uveďte také vaše požadavky na podnájemníka – kuřák/nekuřák, domácí mazlíček, aj.

Realitní kancelář REAL SPEKTRUM, a.s. inzeruje na 16 ověřených portálech a pronájem bytu v Brně tak mají v malíčku. Čím více se osloví lidí, tím bude větší zájem a majitel si může vybrat z potencionálních zájemců.

Tip: Inzerovat můžete nejen na realitních platformách, ale i na sociálních sítích.

Krok 7

Abyste předešli případným problémům, je dobré budoucí nájemce předem trochu poznat. Nebojte se zeptat alespoň na základní informace – kde zájemce studuje nebo pracuje, kolika osobami bude domácnost tvořená a zda jsou mezi nimi kuřáci nebo osoby s domácími mazlíčky. Nájemník by neměl mít problém sdělit ani plánovanou délku bydlení nebo bližší informace o předchozím bydlení, případně i reference od posledního podnájemníka.

Pozn.: Realitní kancelář má navíc přístup i k databázím jako je Centrální evidence exekucí ČR (CEE), Insolvenční rejstřík, Úřední deska soudních exekutorů, Hledané osoby Policií ČR, Centrální evidence exekucí SR a Register úpadcov na Slovensku, kde případného zájemce prověří.

Krok 8

Spousta majitelů si nájemní smlouvu stáhne z internetu. Jedná se, ale o snad nejhorší způsob, jak smlouvu vytvořit, jelikož se jedná o dokument, který má chránit jak vás, tak nájemníka. Smlouvy na internetu bývají často zastaralé, plné chyb anebo dokonce protizákonných ustanoveních.

Smlouva by měla obsahovat co nejpřesnější určení bytové jednotky, způsob úhrady, termín splatnosti, případné sankce, dobu nájmu, specifikace nájemce a podnájemníka jako jsou jména, data narození nebo rodná čísla, trvalé bydliště, čísla občanského průkazu a v neposlední řadě, za co nájemce platí (výše nájemného, kauce a výši záloh za služby), práva a povinnosti nájemce i pronajímatele, den předání a kdy nebo za jakých podmínek smlouva zaniká.

Tip: V případě neznámého nájemce je nejlepší smlouvu uzavřít na jeden rok.

Předávací protokol s fotkami stavu včetně vad by měl být také součástí nájemní smlouvy. Předejdete tak zbytečným dohadům v budoucnosti, kdybyste vyzývali nájemce k případné opravě.

Součástí smlouvy může být i případné pojištění domácnosti a odpovědnosti nebo doložky ke smlouvě – například inflační doložka.

Další tipy najdete v kompletním průvodci s tipy, jak pronajmout byt.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pronajmout-byt.html