jaktak.cz

Jak se obléknout na rodinný výlet? Poradíme

S teplým počasím přichází čas na rodinné výlety. Jak se na ně obléknout, na co nezapomenout? V článku jsme pro vás sepsali praktické tipy a rady.

Aby se z výletu nestalo trápení, připravte si vše, co je potřeba. Batoh, pohodlné oblečení, kvalitní outdoor boty, svačinu a dobrou náladu.

Krok 1

Co se týká oblečení, rozmyslete si, o jaký výlet se jedná. Pokud je to výlet plný sportovních aktivit, zaměřte se na materiály, které rychle odvádí pot a případně vás udrží v příjemné teplotě. Není vůbec příjemné, pokud se cítíte zcela promočení a ulepení.

Pokud se jedná o obyčejný klidný výlet, pořiďte alespoň speciální spodní prádlo. To pomáhá hlavně dětem, aby se u nich netvořily opruzeniny a potničky. U kalhot a šortek preferujte volný materiál. Pokud chcete a můžete, kupte na jakékoliv letní aktivity tričko nebo top z funkčního materiálu. Je opravdu velmi příjemné na nošení. Nezapomeňte, že se takové tričko nepere v aviváži.

Krok 2

Boty nesmí ničit nohu. A to se týká hlavně dětí. Kvalitní dětská bota podporuje správný vývoj nohy a nedeformuje ji. Bota nesmí být ani moc krátká a těsná, stejně jako široká. V široké botě noha klouže a ničí se tím (zatím) měkké kosti. Děti jsou proti bolesti a tlaku odolné, a tak by měl výběr záležet na vás. Chodidlo pravidelně a pečlivě měřte a údaje zapisujte.

Nezapomínejte ani na sebe. Vy byste také neměli nosit nepohodlné boty, ze kterých vás bolí nohy. Při samotné sportovní aktivitě nebo dlouhé chůzi, chodidla lehce otékají, proto klidně kupte samotnou botu o půl čísla větší. Před výletem si obuv vyzkoušejte a lehce rozchoďte alespoň doma, ať výlet nemusíte skončit v půlce kvůli rozedřené kůži.

Krok 3

Jaký výlet se obejde bez batohu? Vejde se do něj svačinka, flaška s vodou, ale i oblíbený dětský plyšák nebo kpz. Velikost batohu vybírejte podle toho, jak dlouhý výlet plánujete. Pokud jedete s rodinou na prohlídku hradu, oběd a krátkou procházku přírodou, postačí vám batoh o objemu 15-20 l. Větší batoh se hodí na delší a složitější túry.

Nezapomeňte dokoupit reflexní prvky. Jsou vhodné hlavně za šera a v noci, aby se vám vyhla auta. Samotný batoh nikde nesmí škrábat a dřít.

Krok 4

Chránit svůj a dětský zrak před sluníčkem je neuvěřitelně důležité. Vždycky si při nákupu zkontrolujte, co všechno vybrané brýle zvládají filtrovat. Určitě musí splňovat alespoň UV filtr 400. Pro ještě lepší zážitek pořiďte polarizované brýle, které minimalizují odlesky od moře, časopisu, mokré vozovky nebo výlohy.

Dobrou volbou jsou i zabarvená skla, z nichž má každá barva trochu jiný “účinek”. Nejuniverzálnější jsou hnědá skla.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-obleknout-na-rodinny-vylet-poradime.html