jaktak.cz

Lámete si hlavu s výběrem televize?

Televizi dnes najdeme v téměř každé domácnosti. Mnohdy i v každé její místnosti. Běžné jsou televizory nejenom v obývacích pokojích, nýbrž i v ložnicích, dětských pokojíčcích, a dokonce i kuchyních a koupelnách. Do všech zmíněných prostor se však nehodí všechny televize, s nimiž se na trhu setkáme. A těch jsou stovky. Vybrat z nich model, který bude plně vyhovovat našim požadavkům, nemusí být zrovna snadné.

Při výběru televize je vhodné přihlédnout hned k několika parametrům. Prvním z nich je velikost obrazovky, tedy její uhlopříčka. Ta musí být adekvátní jak k velikosti místnosti, pro niž je určena, tak i vzdálenosti, z jaké ji budeme sledovat. Obrovská televize v malé místnosti rozhodně nebude výhrou, stejně jako malá v místnosti prostorné. Pamatujte si, že ideální vzdálenost mezi obrazovkou a jejím divákem je dvoj až třínásobek délky uhlopříčky.

Krok 1

Plánujete svou novou televizi připojit na internet? Sledovat na ní YouTube a streamovací kanály typu Netflix, sociální sítě, poslouchat hudbu a hrát hry? Pokud ano, pořiďte si smart televizi. Vystačíte-li si se sledováním televizního vysílání, klasická televize vám bohatě postačí.

Krok 2

Dalším důležitým parametrem při výběru televizoru je rozlišení obrazu. To se udává v pixelech a znamená počet obrazových bodů. Čím je jich více (v závislosti na velikosti obrazovky), tím je obraz ostřejší a detailnější. Malá televize s velkým rozlišením tedy přinese lepší obrazový zážitek než velká s malým. Naprostým standardem (do určité velikosti obrazovky) každopádně je 1 920 × 1 080 pix (rozlišení Full HD). Tyto televizory jsou například v Planeo elektro k sehnání za pár tisíc korun. Plánujete-li koupi velké obrazovky, doporučujeme čtyřnásobné rozlišení 4K (UHD).

Krok 3

Kdysi špičkové plazmové televizory pomalu končí v propadlišti dějin. Stejně jako svého času skončily těžké černobílé bedny. A nahrazují je úspornější panely LCD vynikající skvělým jasem, kontrastem stejně jako širokými pozorovacími úhly. Jsou-li tyto televizory navíc podsvícené LED diodami, hovoříme o LED televizorech ( LED TV).

Krok 4

O stupínek výš jsou velmi tenké televize OLED. Někdy tak tenké, že se jich dokonce zdráháte dotknout. Tyto obavy samozřejmě nejsou na místě, i přesto je třeba s OLED televizory nakládat s opatrností. Ještě lepší barvy, kontrast a jas zprostředkovávají televize QLED. To jsou v podstatě OLED televizory (s LED diodami) doplněné o kvantové tečky (quantum dots). Ty jsou schopné zobrazit mnohem více odstínů a postarají se tak o velmi autentický živý obraz.

Krok 5

Nevýhodou velkých tenkých televizorů je, že v nich nezbývá moc místa na reproduktory. Pokud spolu s obrazovým zážitkem toužíte i po zážitku zvukovém, pořiďte si k němu i tzv. soundbar, který umístíte buď pod či nad televizi, kde se tedy stane její součástí.
Už víte, jakou televizi zvolit? Pokud ne, poraďte se s odborným personálem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/lamete-si-hlavu-s-vyberem-televize.html