jaktak.cz

Jak správně vybrat novou autobaterii

Potřebujete si do svého vozidla pořídit novou autobaterii, ale nevíte, podle jakých základních parametrů se máte orientovat? V takovém případě vám může pomoci následující článek, který je zaměřený na 4 základní rady pro úspěšný výběr nové autobaterie. Díky těmto informacím již nebude problém obstarat si nejenom baterii, ale i potřebné příslušenství.

Krok 1

Na trhu najdete autobaterie o různých hodnotách i vnějších rozměrech. Je to z toho důvodu, že do každého vozidla se hodí trochu jiný akumulátor. A jak poznat ten nejvhodnější pro váš konkrétní vůz? Na správnou cestu pro výběr vás navedou informace v manuálu k automobilu. Případně velmi dobře poslouží i stará autobaterie, podle které se budete orientovat při výběru nového kousku. Mezi důležité parametry samozřejmě patří také výrobce, kdy by se mělo jednat o kvalitní a ověřenou značku.

Krok 2

Klasickou variantou jsou autobaterie 12 V. Hodnota startovacího proudu však závisí na daném vozidle, kdy obecně platí, že dieselové motory a automobily s větším množstvím elektroniky budou vyžadovat silnější baterii. Naopak co největší hodnota není v tomto případě na místě, protože zbytečně silný proud může poškozovat startovací součástky.

Krok 3

Velmi důležitým parametrem je kapacita zvolené autobaterie. Opět pro větší automobily bývá potřeba baterie s vyšší kapacitou. Pokud se však autobaterie svými vnějšími rozměry i hodnotou startovacího proudu hodí pro vaše vozidlo, můžete sáhnout i po trochu vyšší kapacitě, která tak nabídne větší šanci, že nedojde k samovolnému vybití ani za příliš chladného počasí či dlouhého nepoužívání.

Krok 4

Pro dlouhodobé využívání a prodloužení životnosti jsou praktickým vybavením také nabíječky autobaterií. Oceníte je v případě, kdy máte několik automobilů, které stojí delší čas v garáži. Poslouží však i pro nabití akumulátoru například u zahradního traktůrku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-vybrat-novou-autobaterii.html