jaktak.cz

Jak na štěnice?

Jak na štěnice aneb zbavte se nežádoucího hmyzu jednou provždy

Máte neblahé tušení, že se u vás doma vyskytují štěnice? Co si ale řeknou ostatní? Vždyť přece výskyt štěnic je známka špinavé domácnosti. Omyl! Za štěnice se vůbec nemusíte stydět, klidně si je můžete přivézt z toho nejluxusnějšího hotelu na světě k sobě domů. Poradíme vám, jak se tohoto nežádoucího hmyzu rychle a nadobro zbavit.

Štěnice domácí je celosvětově rozšířený parazit, který se v noci živí krví jak zvířat, tak i tou lidskou. Tento hmyz se vyznačuje plochým, červeno-hnědým tělem o velikosti asi 5 milimetrů.

Pamatujte, že štěnice jsou docela chytré potvůrky, které není tak snadné najít. Přitahuje je  teplo lidského těla, takže jejich ohnisko výskytu se bohužel nachází v našich postelích.

Je dobré vědět, že štěnice jsou známé svým rychlým rozmnožováním, takže jestli nezasáhnete včas, budete mít na krku jejich hojné kolonie. Dospělá samička za celý svůj život dokáže naklást až 500 vajíček.

Bohužel, je skutečně obtížné se štěnic zbavit svépomocí, pokud jste je však odhalili včas, můžete vyzkoušet různé přípravky na štěnice.

Krok 1

Lepové pasti patří mezi nejznámější pomocníky při hubení jakéhokoliv parazitického hmyzu. Tyto pasti jsou napuštěny různými pachy (feromony), kterým štěnice neodolají. Na trhu existují také tzv. tepelné pasti, které lákají na teplo. Proto je vhodné je použít tam, kde nikdo nespí.

Krok 2

Mezi další nejvyhledávanější účinné likvidátory štěnic patří spreje. Ty jsou často účinné ještě několik dnů po jejich nástřiku.

Krok 3

Ano, i takovým způsobem se štěnic můžete zbavit, respektive zbavíte se hlavně volně se pohybujících dospělých jedinců, vajíčka a ukryté štěnice však tento rozptyl jedovatého prášku přežijí.

Stále se vám nedaří štěnice zlikvidovat a zamoření je stále větší? Nezoufejte, štěnice jsou skutečně velmi odolné vůči různým insekticidům. V tomto případě je nutné zavolat odborníky, tedy firmu zabývající se likvidací štěnic.

Krok 4

Chápeme, že povolat firmu k likvidaci štěnic není vůbec příjemná záležitost, ale často je to jediné řešení, jak se jich skutečně zbavit. Jestliže se objevily štěnice v bytě činžovního či bytového domu, je dobré o tom informovat buď vedení družstva nebo samotné majitele ostatních bytů.

Krok 5

Firmy štěnice likvidují několika způsoby, záleží na rozsahu zamoření. Principem je aplikace speciálního postřiku tam, kde je to potřeba (rám postele, podlaha, stěny, apod.). Jelikož postřiky nezahubí nakladená vajíčka, je nutné použít druhý nástřik. Proto asi po dvou týdnech firma opět přijede a postřik znovu aplikuje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-stenice.html