jaktak.cz

Jak se vypořádat s pigmentovými skvrnami?

Pokožka člověka je jeho největším orgánem, což ne každý ví. A proto je vhodné se o ni také dobře starat. Mnoha nepříjemnostem spojených s kůži se ale ani při vší péči a snaze vyhnout nedokážeme, nicméně některým rozhodně ano. A mezi takové patří i pigmentové skvrny.

Krok 1

Za pigmentové skvrny může melanin, respektive jeho zvýšené množství. Jedná se o přírodní pigment, který je určující nejen pro barvu pokožky, ale třeba i vlasů, potažmo očí. Jeho zvýšení není úplně běžné a může se projevovat právě ve formě tmavších skvrnek.

Mezi negativní vlivy, které mohou za zvýšení melaninu v těle, patří hlavně nadměrné slunění, různé záněty pokožky, hormonální změny, některá antibiotika a samozřejmě také věk.

Krok 2

Jak vidno, mnoho z těchto příčin se dá docela snadno eliminovat. Hlavně u mladých lidí je nejčastější výskyt skvrn spojován s opakovanými dlouhodobými pobyty na slunci, často navíc bez naneseného opalovacího krému s patřičným ochranným filtrem.

U mladších žen často pomáhá přechod z hormonální antikoncepce na jiný druh, který neovlivňuje kvalitu pokožky.

Pokud se pigmentové skvrny objeví souběžně s užíváním nových léčiv, je dobré domluvit se s lékařem na jejich výměně. Dnes má snad každý lék obdobně efektivní alternativu, jen s jinou účinnou látkou.

Krok 3

I přestože přítomnost pigmentových skvrn není kdovíjaká tragédie, hlavně ženám samozřejmě jejich výskyt ve větším množství docela vadí. Když nefunguje prevence, nebo není možná, je vhodné použít antioxidant Retinol, což je v podstatě koncentrovaný vitamín A.

Ten dokáže redukovat, případně zcela eliminovat nejen pigmentové skvrny ze sluníčka, ale také i ty způsobené vyšším věkem. Retinol navíc zároveň funguje jako skvělý odstraňovač vrásek a hodí se obecně ke zlepšení struktury a kondice pokožky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyporadat-s-pigmentovymi-skvrnami.html