jaktak.cz

Jak si vybrat kotel na tuhá paliva

Mít doma v zimě stabilní příjemnou teplotu není samozřejmostí. Abyste si mohli užívat chladné měsíce za oknem a v teple, je potřeba zavčas promyslet, jak a čím budete topit. A moderní kotle na tuhá paliva jsou ekologická i příjemná varianta na chaty i do rodinných domů. Nevěříte? Čtěte.

Současné kotle na tuhá paliva jsou účinné i ekologické, podle evropských norem musí být. Pro jejich uživatele to znamená, že spalované palivo promění na teplo. Nevypouští do ovzduší téměř žádné škodliviny a palivo delší dobu hoří na jedno naložení.

V nabídce jsou kotle s automatickým přikládáním a s ručním přikládáním. Co se týká paliva, máte na výběr kotel na dřevo, kotel na pelety nebo kotel na uhlí. Faktorů, které musíte vzít v potaz je, je mnoho. Důležitá je cena kotle i paliva. Také jak bude náročná jeho obsluha z hlediska četnosti přikládání a ovládání.

Než se přesuneme k jednotlivým typům kotlů, zamyslete se alespoň zhruba nad tím, jaké máte požadavky na vytápění.

  1. Bude pro vás topení tuhými palivy výhradní, nebo doplňkový zdroj vytápění?
  2. Chcete přikládat ručně, nebo chcete automatický kotel?
  3. Chcete jako palivo používat dřevo (biomasu), pelety, uhlí nebo jejich kombinaci?

Krok 1

Pelety jsou slisované malé válečky dřevěných pilin, které vznikají při zpracování dřeva na pilách. Jedná se tedy o ekologický způsob vytápění, protože dříve tento dřevní odpad končil na skládkách nebo se pálil.

Malý a standardizovaný tvar pelet umožňuje kotlům na pelety si automaticky přikládat palivo. Pak je v určitých intervalech doplníte do zásobníku a kotel si je přisypává sám. Také je schopný si oheň v hořáku sám rozdělit i uhasit.

Cena pelet je poměrně nízká a v rámci roku jen mírně kolísá (po sezóně je lze koupit levněji). Podle údajů z Tzb.info.cz rodinný dům spotřebuje při vytápění peletami cca 4,5-5 tun pelet za topnou sezonu (při výkonu kotle 20 kW), což v roce 2020 vychází v nákladech přibližně na 25 000 Kč ročně.

Vytápění peletami je považováno za pohodlné, čisté a jednoduché. Teplotu v domě si nastavíte a můžete ji regulovat klidně na dálku aplikací v mobilu nebo z počítače.

Krok 2

Černé a hnědé uhlí je sedimentární hornina, která vznikla z tlejícího dřeva pod vodou zejména v prvohorách a druhohorách. Uhlí je vysoce hořlavé a spadá mezi neobnovitelné zdroje energie. Přesto i moderní kotle na uhlí spalují palivo ekologicky.

Topení uhlím je momentálně nejlevnější způsob vytápění kotlů na tuhá paliva. Podle Tzb.info.cz se spotřeba pro rodinný dům za rok pohybuje kolem 5,5 tuny, což je finančně asi 20 000 Kč.

Kotle na uhlí můžou být automatické i na ruční přikládání. V každém případě ale musíte počítat s poměrně vysokou prašností kotle jak během uskladnění a manipulace, tak během provozu kotle.

Krok 3

Dřevem se vytápělo od nepaměti, a je stále oblíbené, má ovšem svá specifika. Palivové dřevo musíte nechat ideálně 2 roky proschnout, aby vám neničilo kotel. Také je možné, přikládat do kotlů na dřevo palivo výhradně ručně. Automatický kotel na dřevo zkrátka neexistuje.

Na druhou stranu u výhradního vytápění dřevem je již povinné doplnit kotel o akumulační nádrž, která přebytečné teplo uloží „do sebe” a ohřívá prostor, když kotel vyhasne. Spojení ručního kotle na dřevo s akumulační nádobou snižuje frekvenci přikládání a vám doslova uvolňuje ruce.

Cena kusového dřeva je nižší než cena pelet. Podle údajů z Tzb.info.cz se za rok v rodinném domě spotřebuje kolem 15 metrů krychlových dřeva na vytápění při výkonu kotle na dřevo 20 kW. Pokud si domácnost dřevo kupuje, je cena zhruba 22 000 Kč. Ovšem když má někdo za domem svůj les, stojí ho dřevo jeho čas a práci.

Až si předvyberete kotel, přichází na řadu konkrétní volba značky. Doporučujeme vám zvolit si takovou, která má zastoupení ve vašem regionu. To znamená, že sídlí blízko vás montážní firma, která instaluje právě tento kotel. Také vám poradí a pomůže vybrat správný rozměr a výkon kotle. A navíc vám kotel u značky objedná, nainstaluje a v ideálním případě i rovnou bude pravidelně kotel servisovat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vybrat-kotel-na-tuha-paliva.html