jaktak.cz

Řeznické nástroje – bez kterého vybavení se dnes řezník neobejde?

Dnešní řeznictví jsou trochu jinačí než řeznictví dob minulých. Nerezová ocel, profesionální přístroje (ať již manuální či elektrické) a velký důraz na hygienu – to je společný jmenovatel všech, nebo alespoň většiny z nich.

Znáte řeznické potřeby, které proměňují neforemné kusy masa promění třeba v libovou panenku nebo lahodnou klobásu? Pojďme si představit některé z nich.

Starý dobrý nůž – nástroj, který provází lidstvo i jeho předky již více než dva miliony let. Logicky je také středobodem řeznické výbavy. Typů řeznických nožů je více, například:

Společně s noži nemohou v řeznictví chybět ani kvalitní brousky. Ostrý nůž je nezbytností pro kvalitu i bezpečnost práce – nejvíce zranění nezpůsobují ostré, nýbrž tupé nože. O tématu nožů, jejich důležitosti a broušení si zde můžete přečíst celý rozhovor.

Vedle sady nožů je pila jedna z nejdůležitějších pomůcek každého řezníka. Málokdy je dnes ale v profesionálních řeznictvích nutné sahat po pile ruční (byť i ta je má stále své využití). Dnes se jedná povětšinou o elektrickou pásovou pilu s vyměnitelným pilovým pásem z nerezové oceli, který hladce pronikne kůží, kostmi i masem. Cena takové elektrické pily se pohybuje od desítek do stovek tisíc korun. Za mnohem hladší řez, minimalizaci odpadu a eliminaci případných třísek ale taková investice stojí.

Salámy, tatarský biftek, karbanátky, hamburgery – řeznický sortiment by bez různých druhů mletého masa zkrátka nebyl ono. Kvalitní mlýnek na maso je proto nepostradatelným nástrojem každého řezníka. Také mlýnky jsou dnes z valné části elektrizované, ačkoliv narazíte i na "klasiku" ručně poháněnou klikou. Na výběr máte obvykle mezi menšími stolními modely i samostatnými jednotkami určenými pro zpracování většího množství masa.

Vedle mlýnků jsou nezbytnou součástí řeznické výbavy také kutry, sloužící k jemnějšímu nasekání a mělnění masa.

Dělat klobásy ručně je náročné na čas i energii. Proto dnes řezníci volí spíše přístroje na plnění klobás, což je zařízení sestávající ze zásobníku, plnící trubice, a přítlačné desky. Plničky klobás je možné ovládat ručně či elektronicky. Mleté a libovolně okořeněné maso se jednoduše vloží do zásobníku.

Přítlačný talíř pak maso tlačí do plnicí trubice, přes níž je navlečeno střívko klobásy, které se takto plní.

Sekáčky a sekyry na maso se dodávají v různých velikostech a hmotnostech a k bourání masa jsou nepostradatelné. Některé sekáčky jsou také kombinovány s paličkami na opačném konci. Sekat maso je přirozeně nutné na speciálním řeznickém bloku, který je uzpůsoben k tomu, aby absorboval nárazy sekáčku.

Gumové holínky, vyztužené holínky, neprůřezné zástěry a rukavice, ochranné brýle, řeznický opasek a další ochranné vybavení. To je v této branži, kde vám hrozí nechtěné říznutí či bodnutí, naprostou nutností.

Velice důležitá je také hygiena, neboť špatně zpracované či zkažené maso je zdrojem celé řady infekcí, o které není třeba stát. Listeria, salmonela, stafylokok a další "dárečky" – dobrý řezník často stojí jako ochranná hradba mezi vámi a jimi. Važte si jeho práce!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/reznicke-nastroje-bez-ktereho-vybaveni-se-dnes-reznik-neobejde.html