jaktak.cz

Jak pěstovat brambořík (cyklamen) | rady a tipy

Jak pěstovat brambořík (cyklamen) | rady a tipy. Brambořík je velice oblíbenou v zimě kvetoucí rostlinou, která se používá k vánočním dekoracím domácnosti. Pěstovat ji a uchovat do příštích Vánoc, aby byla ve formě a kvetla, není snadné. Rostlina je určena „na spotřebu“ to znamená, že ji po odkvětu vyhodíme. Pokud byste chtěli její další pěstování vyzkoušet, je článek určen právě vám. Najdete v něm několik rad a tipů, kterými se řídit, aby květina byla krásná i příští rok.

Brambořík se pěstuje v několika kultivarech. V obchodech se setkáte většinou s Bramboříkem perským (Cyclamen persicum). Ve své domovině (východní Středomoří) roste původní druh s malými květy a zelenými listy. Moderní variety jsou vyšlechtěny v různých barvách květů i kresbou listů.

Rady při nákupu

Rostlinu si dobře prohlédněte. Ve středu rostliny by mělo být založeno mnoho poupat. Brambořík má mít pevné listy, dokonce tak, aby květinu v obrácené poloze unesly. Hlíza ze zeminy lehce vystupuje. Prohlédněte její okolí, zda neuvidíte známky hniloby. Po nákupu rostlinu nechte aklimatizovat v chladnější místnosti (chodba, zasklená lodžie, předsíň).

Umístění

Brambořík má rád hodně světla, ale nesnáší přímé slunce. Rozptýlené světlo je ideální. Nejlépe se mu bude dařit na okně orientovaném na východ. Cyklámen potřebuje vyšší vzdušnou vlhkost, v suchém prostředí brzy odkvete a zatáhne se. Pod květináč dejte misku s oblázky a vodou nebo občas roste květiny v jeho sousedství. Samotný brambořík ale rosení nesnáší. Pro nakvetlou rostlinu je nejlepší teplota v rozmezí 12–15 °C, při teplotě 8–10 °C pokvete celou zimu až do jara.

Péče

Zalévejte tak, aby zemina nikdy nevyschla, ale pozor, rostlina nesmí stát dlouho ve vodě. Zalévejte spodem, při zalévání horem nesmíte namočit hlízu. V době kvetení zalévejte častěji a 1 za 14 dní přihnojte. Odkvetlé květy nebo zažloutlé listy neodlamujte ani nestříhejte. Vytrhněte je, aby na květině nezůstaly zbytky, které by mohly zahnívat. Po odkvětu nechte rostlinu odpočívat v chladu s postupným omezováním zálivky, abyste ji přinutili zvadnout a zatáhnout hlízu. Pak celý květináček uchovejte na chladném a suchém místě, kde nemrzne.

Jak rostlinu „probudit“

Koncem června nebo začátkem července začněte brambořík zalévat a po objevení nových listů ho přesaďte. Lépe kvete, je-li omezován květináčem, proto nový volte jen o málo větší než je původní. Přesazujte do hlinité zeminy a dejte pozor, abyste při tom nepoškodily mladé a křehké kořínky. Po přesazení zalijte až za dva dny.

Při správném pěstování v dobrých podmínkách je brambořík víceletá rostlina. Čím je ale starší, tím menší má květy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-bramborik-cyklamen-rady-tipy.html