jaktak.cz

Hliníková okna a důvody, proč zvážit jejich pořízení

Odolnost a nezaměnitelný styl jsou hlavními důvody, proč do hliníkových oken investuje stále více domácností. Tím ale nejsou jejich přednosti ještě zdaleka vyčerpány. Pojďme se podívat, co vše stojí za jejich rostoucí popularitou – a tím pádem i za rostoucími tržbami společností, jako je Aluprof Česká republika a další výrobci hliníkových oken a dveří.

Když se řekne hliníková okna, většina lidí si možná představí celé prosklené fasády či okna velice rozměrná, často sahající od podlahy ke stropu a nabízející panoramatické výhledy do okolí. Obvykle si je spojujeme s novostavbami, komerčními budovami a moderní architekturou.

Pravdou ale je, že hliníková okna se mohou uplatnit v každé velikosti a u takřka každého typu stavby, a jejich výhody zkrátka nelze jen tak přecházet.

Hliníková okna jsou extrémně odolná vůči živlům a potrvá ne roky, ale desetiletí než je bude nutné obměnit.

Jestliže máte rádi co nejvíce prosvětlené místnosti, pak by vás měla zajímat právě hliníková okna. Ta totiž oproti jiným typům oken umožňují minimalizovat velikost rámů a maximalizovat tak plochu skla.

Jak již bylo řečeno, hliníková okna, to nejsou jen velké plochy, zabírající celou stěnu, ani chladný kovový vzhled. V designové pestrosti, kterou dnešní výrobci hliníkových oken nabízí, si na své přijde prakticky každý.

Hliníková okna nevyžadují pravidelné čištění a bohatě jim stačí, když je důkladně umyjete jednou za pár měsíců.

O hliníkových oknech obecně platí, že mají skvělé izolační vlastnosti – ačkoliv úplně první hliníková okna nepatřila již z podstaty materiálu mezi tepelně nejúspornější, následný pokrok ve vývoji izolace mezi vnitřním a vnějším rámem tento nedostatek překlenul. Dnes patří hliníková okna mezi špičku co do šetření energie a odpovídají současným energetickým nárokům ve stavebnictví.

Kromě tepelných úspor zmíněných platí o hliníkových oknech i to, že jsou plně recyklovatelná a zanechávají pouze minimální uhlíkovou stopu.

Hliníková okna patří k nejodolnějším vůbec a nabízí tak zvýšený stupeň ochrany proti případnému neoprávněnému vniknutí. Okna a balkonové dveře jsou nejčastějším vstupním místem zlodějů – jejich zabezpečení by tak mělo být prioritou.

Ačkoliv výhody hliníkových oken dalece převažují nad jejich nevýhodami, řadě lidí přesto není příliš moderní estetika hliníkových oken po chuti – je pravdou, že především do starších a památkových objektů se většinou hodí okna více věrná jejich podstatě.

I tento bod ale bude možná s vývojem nových a nových designů hliníkových oken časem překonán.

Spoustu lidí pak u hliníkových oken odradí jejich vyšší cena ve srovnání například s okny plastovými. Vezmeme-li ale v potaz dlouhodobost takové investice, ukáže se, že počáteční vyšší cena se v čase ještě vyplatí!

Jaký názor máte na hliníková okna vy? Dovedli byste si je představit i ve svém domě? Nebo je možná již doma máte – jak jste s nimi spokojeni? Pište nám do komentářů!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/hlinikova-okna-duvody-proc-zvazit-jejich-porizeni.html