jaktak.cz

Jak zjistit datum pohyblivých svátků – Velikonoce | rady

Jak zjistit datum pohyblivých svátků – Velikonoce | rady. Velikonoce – svátky, které má mnoho lidí raději než Vánoce. Asi je to tím, že na rozdíl od Vánoc je prožíváme klidněji, bez hektického nakupování a shánění dárků. Možná, že velký podíl na tom má i blížící se jaro a těšení se na dny plné slunce v probouzející se přírodě. Velikonoce patří mezi pohyblivé svátky, to znamená, že se slaví každý rok v jiný den a někdy se povede, že je opravdu krásné počasí. Umíte si zjistit datum Velikonoční neděle, od které se všechny velikonoční svátky počítají? V našem článku se to naučíte.

Jistě znáte definici: Velikonoční neděle se slaví první neděli, co následuje po prvním jarním úplňku. Ano, je to tak, jen je nutné upozornit, že se nemyslí astronomický začátek jara. To totiž může začínat už (výjimečně) 19. března, nejčastěji však 20. březnový den. Proto se datum Velikonoční neděle počítá od data, kterým začíná kalendářní jaro tj. 21. březen.

Aby to nebylo tak jednoduché, ani datum astronomického úplňku se nemusí shodovat s úplňkem zjištěným pomocí cyklických výpočtů, který je pro stanovení data důležitější. Mezi oběma úplňky může být i dvoudenní rozdíl.

Přesná definice zní: Velikonoční neděle připadá na první neděli po cyklicky zjištěném úplňku, připadajícím na 21. březen nebo nejblíže následující dny. Cyklický úplněk je starý a přibližný výpočet fáze Měsíce. Pokud vás zajímají podrobnosti o výpočtu, zadejte si do vyhledávače slovo epakta. Dozvíte se více např. o velikonoční paradoxii, která nastává jednou za několik let a Velikonoční neděle se slaví o několik dní dříve nebo později. Stane se to nejdříve v roce 2038, kdy budeme mít svátek o 28 dní později – 25. dubna. Naposledy tato situace nastala v roce 2019, astronomický úplněk byl 21.března, cyklický 18. dubna. Astronomická Velikonoční neděle připadla na 24. březen, ovšem slavila se až 21. dubna.

do roku 2037 včetně tedy vystačíte se základním pravidlem, že po prvním úplňku po 21. březnu se první následující neděli slaví podle gregoriánského kalendáře Velikonoční neděle.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zjistit-datum-pohyblivych-svatku-velikonoce-rady.html