jaktak.cz

Proteiny: jak je vybírat, dávkovat a kdy je užívat

Pokud je vaším cílem udržet se v kondici, měli byste určitě dbát na vyvážený a správně nastavený jídelníček. Jenže teorie je něco jiného než praxe, a proto je většinou velice náročné dodržet předem daný režim. Pokud vás trápí to, jak doplnit bílkoviny během dne, velkým pomocníkem vám mohou být proteinové doplňky stravy. Ačkoliv se tento suplement dostal i na pulty mnoha supermarketů, mnoho zákazníků je k těmto „sypkým bílkovinám“ skeptických. A my se jim ani nedivíme… Všude možně se totiž můžete setkat s nejrůznějšími mýty, které proteiny provází. K tomu všemu je na trhu opravdu nepřeberné množství druhů i značek. Díky tomu je vaše orientace, co vlastně koupit, ještě náročnější a vy si nakonec žádný protein ani nekoupíte.

A právě v tomto článku bychom vám chtěli poradit, jaký protein vybrat, kdy proteiny užívat a jak je správně dávkovat. Uvidíte, že po přečtení tohoto článku, budete mít jasnější představu jak na to. A stručný přehled v něm vám určitě pomůže.

Abychom pochopili, co je to ten proteinový doplněk stravy, budeme se nejprve muset vydat zpět na základní školu do hodiny biologie. Bílkoviny jsou primární stavební složkou všech svalů, tkání, kůží, šlach a důležité jsou i pro celou řadu tělesných procesů – nejen pro budování svalů, ale také pro redukci tuku, tvorbu enzymů, hormonů a jsou stěžejní i pro optimální funkci imunitního systému. Bílkoviny se běžně nachází ve vejcích, mléčných výrobcích, mase, rybách, ale i v rostlinné stravě - luštěninách, tofu, tempehu a v menším množství také v obilninách, oříšcích nebo semínkách. Proto je doplnění bílkovin zásadní pro náš běžný život.

A právě proteinové doplňky stravy obsahují bílkoviny klasických potravin, které konzumujeme obvykle během dne, jenom mají při mnohem menším příjmu daleko větší zastoupení.

Víme tedy, co je to ten protein, ale jak vybrat ten správný? Na internetu nalezneme okolo dvanácti druhů proteinů a proto je jasné, že vybrat mezi nimi, není pro lajka zcela jednoduché. Jednotlivé druhy se liší hlavně složením, na kterém však záleží nejvíce. My si představíme pouze základní druhy, o kterých byste měli zaručeně vědět.

Krok 1

Nejčastěji se vyskytující proteinový doplněk stravy, je takzvaný syrovátkový koncentrát (whey classic protein). Ten jen vyráběn z mléka, které obsahuje dva druhy bílkovin – kasein a syrovátku. Když se z mléka vyrábí sýr, syrovátka se z mléka „vysráží“ a mezi hrudkami sýru můžeme syrovátku najít právě v tekutině, která tímto procesem vzniká. Díky následnému vysušení a několika dalšími procesy se stává ze syrovátky prášek, který je následně využíván k výrobě proteinů. Koncentrát obsahuje mezi 50-80% bílkoviny, má nízký obsah laktózy i tuku. Jeho využití je opravdu všestranné. Můžete ho užívat kdykoli během dne a lze ho přidat i do různých fitness receptů, kvůli navýšení bílkovin v daném receptu.

Krok 2

Dalším typem proteinu je takzvaný noční protein. Jak napovídá samotný název, protein se užívá před spaním. I v této kategorii však naleznete různé podskupiny a tak byste si měli zapamatovat, že nejkvalitnější noční protein by měl obsahovat micelární kasein, který se vyrábí z čerstvého odstředěného mléka. Díky svému složení se vstřebává déle něž jiné proteiny. Pokud tedy nedokážete naplnit svůj denní příjem bílkovin, můžete využít i tento druh, který vás navíc zasytí na delší dobu. Nenechte se však zmást názvem. Využít jej můžete kdykoli během dne stejně jako syrovátkový koncentrát.

Krok 3

Pokud byste chtěli najít kompromis mezi výše zmíněnými proteiny, můžete využít takzvaný vícesložkový protein, jehož složení je nejčastěji namíchané ze syrovátkového proteinu a micelárního kaseinu. Mnoho odborníků, jako je například Robert Humpál z projektu Supertrener.cz, doporučují začátečníkům právě tento druh proteinu, který má širokou škálu využití.

Krok 4

Posledním typem proteinu, který bychom chtěli zmínit, je takzvaný rostlinný protein. Na tento druh vsází hlavě lidé s alergií na laktózu nebo vegani, kteří se mléčné bílkovině vyhýbají. Ačkoliv rostlinné proteiny provází mnoho mýtů a většina lidí si myslí, že nejsou dost kvalitní oproti klasickým proteinům, věda nám již několikrát dokázala, že tomu tak není. Jestliže byste si tedy tento typ proteinu chtěli vybrat, nemusíte se bát. Pokud jsou rostlinné proteiny kvalitní, měly by obsahovat více zdrojů (hrách/konopí/rýže/…), díky kterým dosáhnete plného aminokyselinového spektra. Protein Blend od společnosti Sunwarrior patří mezi ty nejlepší a nejkvalitnější rostlinné proteiny na trhu.

Dostali jsme se až na samotný konec článku, avšak než skončíme úplně, měli bychom si říct něco málo o dávkování proteinu a jeho samotném využitím během dne. 

Pokud si myslíte, že proteinové doplňky stravy jsou pro váš život zásadní, musíme vás zklamat. Bez těchto doplňků se určitě obejdete. Jejich výhoda však spočívá ve snadném a rychlém doplnění chybějící bílkovin kdykoliv během dne. Nejprve si tedy musíte zjistit, kolik bílkovin byste měli za den přijmout. Pokud tuto hodnotu znáte, avšak nedokážete z běžné stravy zajistit dostatečný přísun bílkovin, potom sáhněte po některém z výše uvedených proteinů. Ten můžete následně využít kdykoli během dne. Skvěle se hodí i do jogurtů či smoothie, které dokonale ochutí. 

Na závěr bychom si měli uvědomit, že zdravou a vyváženou stravu určitě nemůže protein nahradit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/proteiny-jak-je-vybirat-davkovat-kdy-je-uzivat.html