jaktak.cz

Jak se starat o pískoviště?

Ať už jste ve fázi projektování nebo pískoviště už máte, je potřeba myslet i na to, jak se o něj starat. A čím dřív začnete, tím déle vám pak pískoviště vydrží. V článku se naučíte, jak se o pískoviště starat.

Ještě než pískoviště postavíte, navrhněte drenáž pro odtok dešťové vody. Pokud budete pískoviště pravidelně zakrývat, hodně to pomůže. Zabráníte tomu, aby se do pískoviště nafoukali nečistoty, jako je podzimní listí a malé větve stromů. Pískoviště pravidelně prohrabujte. Hrabáním se do písku dostává vzduch. Pro perfektní vyčištění můžete písek do pískoviště i prosít.

Když kočky používají pískoviště, ve kterém si hrají vaše drahé děti, jedná se o zdravotní riziko. Existuje několik přírodních odstrašujících látek, které můžete využít. Kočky nemají rády vůni octa. Kolem okrajů pískoviště můžete nastříkat roztok octa a vody. Kočky také nemají rády citrusové vůně.

Pískoviště každou noc zakryjte. Pokud plánujete pískoviště koupit v obchodě, vyberte si rovnou pískoviště s krytem. Jinak se jedná o poměrně častý problém a obchody nabízejí více různých krytů.

Pokud si chcete pískoviště postavit, zvažte, zda neuděláte rovnou i kryt. Kryty na pískoviště mohou být vyrobeny z látky, vinylu, plastu nebo dřeva.

V písku se po nějaké době mohou vyskytnout choroboplodné zárodky. V písku tak mohou růst bakterie a houby. Dezinfekce je velmi důležitým krokem při údržbě písku v pískovišti. Je to velmi snadné, ale může to chvíli trvat.

Krok 1

Bílý ocet odstraní plísně a pomůže udržet zvířata dál od písku. Když dodržíte následující postup pro aplikaci octa, určitě si pomůžete:

  • Smíchejte 1 díl octa a 1 díl vody a nalijte vše do rozprašovače.
  • Nastříkejte na horní vrstvu písku.
  • Shrabte písek kolem dokola, opakujte 2-3x.
  • Nechte písek úplně vyschnout.
  • Znovu prohrabejte.

Krok 2

Při využití bělidla budete mít jistotu, že zabijete všechny bakterie. Postupujte následovně:

  • Smíchejte 1 díl bělidla a 1 díl vody a dejte do rozprašovače.
  • Nastříkejte na horní vrstvu písku.
  • Shrabte písek kolem a opakujte.
  • Nechte písek úplně vyschnout.
  • Znovu prohrabejte.
  • Počkejte několik dní, než písek uschne, než si v něm děti budou moci hrát.

Krok 3

Každý prostředek funguje na něco jiného. Skořice je například přírodní a bezpečný repelent proti hmyzu. Jejím přidáním do pískoviště rozhodně nic nezkazíte.

Vše se opotřebovává a vyžaduje výměnu. Písek do dětského pískoviště, pokud je správně udržován, může na pískovišti vydržet rok nebo dva. Za nejlepších okolností. Písek, který se používá v neideálním prostoru (bez krytu, bez možnosti bezpečného vyschnutí, hromadění vody atd.), je třeba často měnit, dokonce až 2x ročně.

Pískoviště jsou velkým hitem na hřištích i doma. Pro netrénované oko to vypadá, že děti jen hrabou a nabírají, ale při hře s pískem se toho děje mnohem víc. Při stavění hradů si vaše ratolesti cvičí motorické dovednosti. Díky formování písku rukama se posiluje jejich smyslový vývoj. Zlepšuje se také koordinace očí a rukou, když se svou představu snaží zhmotnit v písku. S tím souvisí i rozvoj fantazie, představivosti a kreativity. V neposlední řadě je důležitá také hra s ostatními dětmi a týmová práce, při které děti přichází do interakce s jinými dětmi, a tak se socializují.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-starat-o-piskoviste.html