jaktak.cz

Jak pěstovat brugmansii (andělské trumpety, durman) | rady

Jak pěstovat brugmansii (andělské trumpety, durman) | rady. Durman neboli andělská trumpeta či brugmansia je rostlina, která v příznivých podmínkách dorůstá do velkých rozměrů. Pěstuje se jako okrasná rostlina v nádobách a kontejnerech. Vyznačuje se obřími trubkovitými květy s nádhernou vůní šířící se k večeru po okolí. Květy mohou být bílé, oranžové, růžové i modré. Máte-li dostatek místa na přezimování v bezmrazém prostoru, určitě si tuto nádhernou rostlinu pořiďte. Bude okrasou vaší zahrady nebo terasy.

Umístění

Rostlinám se nejlépe daří v polostínu. Na jaře, když pomine nebezpečí ranních mrazů, ji začněte pomalu otužovat venku, raději ve stínu, aby ji ostré slunce nepopálilo listy. Později durman přeneste na místo chráněné před větrem.

V zimě rostlinu přeneste do bezmrazého prostoru s teplotou pohybující se v rozmezí 5–10 °C, klidně postačí sklep nebo nevytápěná chodba.

Péče

Durman je náročný na živiny a kvalitu substrátu. Potřebuje kvalitní zeminu pro balkonové rostliny a pravidelné hnojení, třeba granulovaným kravským hnojem. V období růstu a tvorby květů je nutné přihnojování minimálně jednou týdně. Zalévat musíte často, aby zemina zcela nevyschla, ale tak, aby rostlina nestála celý den ve vodě. Během letních veder budete muset zalévat i několikrát za den. Zalít musíte občas i v zimě, aby stromek neuschl.

Přesazování

Mladé rostliny přesazujte každoročně na jaře. Starším vzrostlým exemplářům stačí vyměnit svrchní vrstvu zeminy a přesadit až za 3 roky. Na jaře také rostlinu tvarujte řezem. Někteří pěstitelé doporučují durman seřezávat před zazimováním a z řízků vypěstovat přes zimu nové rostlinky.

Množení

Rostlina se množí řízkováním. Řízky mohou zakořenit ve vodě i rovnou v zemi. Ve vodě za několik týdnů začnou vytvářet kořeny (bílé hrbolky), poté je zasaďte do květináče. Jde to snadno, z jedné rostliny vypěstujete mnoho nových.

Škůdci

Na rostlině se mohou objevit svilušky, mšice nebo molice. Je nutné rostlinu ošetřit přípravky k jejich hubení.

Doba kvetení

Andělské trumpety většinou kvetou od června do zámrazu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-brugmansii-andelske-trumpety-durman-rady.html