jaktak.cz

Jak vybrat ojeté auto, které vám bude dobře sloužit celá léta?

V České republice stále více lidí nedá dopustit na ojetá auta, jejichž prodej v posledním roce vzrostl o desítky procent. V souvislosti s tím se zvýšila i jejich průměrná cena, která však nemusí vždy odpovídat stavu vozidla. Pokud se tedy chcete v budoucnu vyhnout zbytečným opravám, neměli byste výběr vašeho nového vozu podcenit.

Prodejcům ojetých aut se daří najít zákazníky téměř ve všech případech, a to i přesto, že dlouhá léta neměli zrovna dobrou pověst. Doba se sice trochu změnila, ale i tak se nevyplácí věřit jen dobrému slovu prodejce – jeho úkolem je vůz prodat, ne vás od koupě odradit dlouhým výčtem závad.

Jen málokdy se můžete spolehnout na to, že se dočkáte úplné transparentnosti, a proto si budete muset stav vozu ověřit na vlastní pěst. Pokud máte s auty již nějaké zkušenosti, můžete si ho proklepnout sami. V opačném případě není od věci vzít si s sebou známého nebo dokonce automechanika.

Ani ten však nemusí odhalit všechny skryté vady, které mohly být způsobeny dokonce havárií. Narovnané plechy či přetočené tachometry nejsou na trhu s ojetinami žádnou novinkou, což potvrzují i průzkumy. Podle Asociace obchodu s ojetými automobily je téměř třetina dovezených ojetých vozů havarovaná.

Když je prodejce opravdu šikovný, podaří se mu veškeré škody zamaskovat tak, že je nerozpozná ani zkušené oko profesionála. V takovou chvíli se vyplatí automobil prověřit prostřednictvím databáze carVertical – v ní jsou zaznamenány veškeré údaje o daném vozu, včetně škod, oprav či najetých kilometrů.

Jelikož se jedná o americkou firmu s přesahem do zahraničí, daří se jí již dlouhá léta shromažďovat všechny potřebné informace o vozech nejen v dané zemi, ale i z dovozu. Když se navíc podíváte na carVertical recenze, hovoří především v pozitivním duchu – jediný, kdo z její přítomnosti nemá radost, jsou prodejci a autosalony.

Při výběru ojetého vozu byste měli řešit i pohon a náklady na jeho provoz. Úplnou klasikou jsou benzínové motory, které jsou z hlediska údržby poměrně nenáročné. Druhým nejčastějším typem pohonu jsou naftové motory neboli diesely, které jsou známé svojí nižší spotřebou.

V posledních letech se velké oblibě těší i vozy s pohonem na LPG (propan-butan) či CNG (zemní plyn). S rostoucími nároky na ochranu životního prostředí se zvyšuje i poptávka po elektromobilech, které už je v současnosti možné pořídit z druhé ruky.

Ty jsou zpravidla dražší a to samé platí i pro náklady na jejich opravu. Jestliže si i přesto chcete pořídit elektromobil, měli byste zvážit všechna pro a proti. I když v některých případech může být jeho provoz levný, s velkými částkami budete muset počítat hlavně u servisu či výměny některých dílů.

Podobně jako u většiny produktů a služeb i zde platí pravidlo, že kvalita není zadarmo. Stav vozidla se často odvíjí od toho, v jaké cenové kategorii vůz vybíráte. Pokud tedy sáhnete po nejlevnější variantě, nemůžete očekávat, že vám vůz vydrží déle než pár let – jestli vůbec.

Aktuálně je navíc třeba počítat s tím, že cena ojetých automobilů kvůli jejich nedostatku několikanásobně vzrostla. Při koupi jeden nebo dva roky starého vozu je na místě popřemýšlet o tom, zda se nevyplatí investovat rovnou do nového, jelikož jeho cena pravděpodobně nebude o tolik vyšší.

V potaz byste měli brát i to, kolik peněz budete do vozu schopni investovat po jeho koupi. Určitě se nevyhnete servisním prohlídkám a dalším opravám, které mohou být někdy pořádně nákladné. Zde platí, že náhradní díly jsou mnohem levnější u starších vozů. Naopak za opravu nového vozu si někdy výrazně připlatíte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-ojete-auto-ktere-vam-bude-dobre-slouzit-cela-leta.html