jaktak.cz

Seznamte se s fenoménem figurek Funko Pop

Máte-li zálibu v malých postavičkách, budou pro vás figurky Funko Pop to pravé ořechové. Připomínají totiž oblíbené filmové hrdiny, sportovce nebo hry. Na sběratelském trhu působí více jak 20 let a stále se těší neutuchajícímu zájmu.

Funko POP vás na první pohled zaujmou svým roztomilým vzhledem a výškou nepřesahující 10 cm. Jejich poznávacím znamením je nadměrně velká hlava a originální obličej. Jeho jedinečnost spočívá v nosu, jenž je posunutý hned pod oči. Ještě menší variantou jsou tzv. Pocket POP!, které lze připnout na klíčenku či darovat v adventním kalendáři.

Značku Funko založil v roce 1998 Mike Becker. Jeho prvotním produktem byly figurky bobbleheads neboli postavičky s kývající se hlavou. První maskot se nazýval Big Boy. Byl tváří hamburgerového řetězce. V roce 2010 nastává s novým majitelem Brianem Mariottim výrazný zlom. Na trh přichází nové „Popky“, jejichž podoba se dodnes výrazně nezměnila.

Licencované postavičky můžeme rozdělit do kategorie herní, televizní, komiksové, sportovní, hudební atd. Mezi velmi povedené patří Harry Potter Funko Pop a Stranger Things Funko Pop. Jste-li nadšenci do malého kouzelníka či mysteriózního seriálu, přijdete si na své. V každé licenci naleznete hned několik desítek oblíbených filmových postaviček. To samé platí i pro Funko Pop Iron Man. Mnoho sběratelů bere tyto figurky jako zajímavou investici. V takovém případě se nedoporučuje vybalovat je z krabičky, neboť ihned ztrácí na hodnotě.

Figurky postupem času nabírají na své ceně díky faktu, že jsou na trhu vždy jen omezenou dobu, po níž nenávratně zmizí. Značka Funko se totiž k jejich výrobě opět nevrací, maximálně vydá omezenou edici. Díky tomu se exkluzivní kousky cení i na několik tisíc dolarů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/seznamte-se-s-fenomenem-figurek-funko-pop.html