jaktak.cz

Jak správně pečovat o kožešiny? A čemu se vyhnout?

Oblečení nebo doplňky z pravé kožešiny jsou tou pravou volbou, pokud se chcete v zimě zahřát a vypadat u toho elegantně. Nezapomeňte však o své kožešinové výrobky správně pečovat, aby vydržely dlouho krásné a funkční.

Stejně jako kterákoli jiná část oděvu, i kožešinové výrobky se někdy ušpiní. Rozhodně se v takovém případě nesnažte prát kožešinu v pračce ani v ruce. Mokrá kůže by po uschnutí ztvrdla. Drobné nečistoty doporučujeme z vlasu kožešiny jemně vyčesat kartáčkem nebo hřebenem. S více znečištěným nebo zapáchajícím kožešinovým výrobkem se vždy obraťte na specializovanou čistírnu.

Dopřejte svým kožešinám dostatek prostoru ve skříni na ramínku. Neměly by být v těsném kontaktu s ostatním oblečením, aby se jejich vlas nepomačkal nebo neohnul. V temné, suché a chladné skříni budou navíc kožešiny chráněny před slunečními paprsky, které by mohly způsobit změny barevnosti. Zcela nevhodné je skladování v igelitových obalech, kožešina potřebuje dýchat a tímto uskladněním by mohla zplihnout.

Jak už víte, voda kožešinám škodí. Při běžném nošení se však dešti nebo sněhu nevyhnete. Ani tehdy by ale kožešina neměla zcela promoknout (v takovém případě doporučujeme vyhledat ověřeného kožešníka). Lehce mokrou kožešinu vyklepejte a nechte volně uschnout při pokojové teplotě, nesušte ji fénem nebo na topení, neukládejte ji vlhkou do skříně.

Vyhněte se přímému kontaktu kožešiny s parfémy a laky na vlasy, mohou způsobit její vysychání. Ke kožešinové vestě nebo kabátu volte vhodnou kabelku – do ruky, ne na rameno. Popruh by mohl vaše oblečení v oblasti ramen poškodit.

Lehký a nadýchaný vzhled dodáte kožešinám s dlouhým vlasem, když je občas pročešete hřebenem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-pecovat-o-kozesiny-cemu-se-vyhnout.html