jaktak.cz

Jak vybrat správnou velikost oblečení

Nakupování oblečení je zejména pro muže doslova za trest. Ovšem ani mnohé dámy se nedomnívají, že je tato aktivita za odměnu. Zdržuje od práce a když se člověk netrefí ve velikosti, následuje buďto chození jako v pytli od brambor, nebo opětovné vracení se do obchodu, což je často čárou přes rozpočet (alespoň ten časový). Vyhněte se příliš zdlouhavému procesu nakupování a zjistěte, jak vždycky vybrat správnou velikost oblečení ať už nakupujete v kamenných prodejnách, nebo online.

Zejména při preferování online e-shopů se budou hodit vaše míry. Nemusíte se měřit celí, stačí většinou několik rozměrů, od kterých se odpíchnete při výběru adekvátní teplákové soupravy, trička nebo mikiny na doma. Změřte zejména následující:

Zatímco hrudník se měří přes nejobjemnější část čili přes prsa (dámy se měří i s podprsenkou, pokud se nejedná o plavky), rozměry pasu odebíráme v místě, kde se běžně nosí kalhoty. Abyste určili správnou míru, neměřte příliš natěsno. Mezi metr a pas se musí vejít jeden prst.

U boků je důležité postavit obě nohy k sobě a změřit nejširší část boků zhruba dvacet čísel pod pasem

Nezaměňujte si tabulku velikostí a číslování. Zatímco číslování se buďto označuje číselně (čili 38, 40 nebo 44), nebo pomocí písmen (S, M, L), tabulka velikostí obsahuje rozpis dané velikosti, a to v centimetrech. Dokonce mnohé tabulky uvádí i doporučovanou výšku postavy, což se hodí hlavně při výběru vrchních dílů oblečení nebo sukní a šatů.

Důvodem, proč se často spleteme při koupi oblečení, je především nerespektování rozměrů, respektive nesledování rozměrů, a upřednostnění číslování. Právě číslování ale může být dost zavádějící. I když existují přesně stanovené velikosti, výrobci oblečení si je přebírají po svém. A tak se stává, že některá trička velikosti S skutečně odpovídají této velikosti, jiné však lze přirovnat spíše k XS. 

Je rozdíl mezi anglickým, americkým, evropským a také italským či francouzským číslováním. Pokud se však budete řídit rozměry, nestane se vám, že nějaké koupě budete litovat nebo že zboží budete vracet.

Jistý vliv na tom, jestli bude oblečení sedět či naopak, má i střih daného kousku. Zatímco dnes tolik populární oversize věci kupujeme vždy o číslo menší, slim věci zase o číslo větší. Skvělým pomocníkem při výběru bývají zkušenosti kupujících. Než si tedy zakoupíte vybraný kousek, respektive, než konkrétní věc vhodíte do virtuálního košíku, přečtěte si zkušenosti kupujících před vámi. Velmi často dokážou pomoct více než tabulka velikostí.

Buďto můžete dostat potvrzení o tom, že je daná věc skutečně dobře padnoucí, nebo se dočtete o tom, jestli je vhodnější koupit menší či větší velikost. Komentáře a reference často odkazují i na nedokonalosti daného kousku, jako je nekvalitní materiál nebo průhledné tričko. Zároveň však vyzdvihují i pozitivní vlastnosti, mezi které patří třeba dobře padnoucí střih nebo rychlé dodání.

Zejména u větších nebo propracovanějších e-shopů platí, že každá fotografie má u sebe popisek říkající, kolik modelka nebo model měří a jakou na sobě mají velikost oblečení. Tímto dost usnadňují výběr všem, kteří buďto neznají své míry, nebo se obávají toho, že jim oblečení nebude střihově nebo jinak sedět. 

Některé e-shopy aktuálně nabízí možnost oblečení vyzkoušet a vrátit do 14 dnů bez zaplacení, což je také jedna z cest. Zejména pro ty, kteří nechtějí na peníze „z vratek” čekat, nýbrž by si raději zboží nejdříve vyzkoušeli jako v kamenné prodejně bez zaplacení, přesto nakupovat online. V takovém případě mluvíme o nakupování bez rizika, dalo by se říct.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-spravnou-velikost-obleceni.html