jaktak.cz

Jak efektivně šetřit v době velkého zdražování?

Současná ekonomická situace rozhodně není ideální. Vysoká inflace, rostoucí ceny energií, pohonných hmot i zboží a stagnující platy se staly pro mnohé vražednou kombinací. Přestože jste si před pár měsíci s šetřením nemuseli dělat starosti, v současné době možná přemýšlíte nad každou utracenou korunou.

Efektivní šetření však nemusí nutně bolet – v následujících řádcích vám poradíme, na co se zaměřit v době velkého zdražování.

Krok 1

Než se pustíte do omezování výdajů, zvažte založení spořícího účtu, který na rozdíl od toho běžného vaše finance pravidelně zhodnocuje. Přestože se může zdát spoření jako samozřejmost, velké množství lidí možností ho nevyužívá. Před založením spořícího účtu však nezapomeňte porovnat podmínky, které jednotlivé banky nabízejí.

Pro srovnání spořících účtů se vyplatí využít nejrůznější webové srovnávače, které vám pomohou najít tu nejvýhodnější nabídku právě pro vás. Kromě výhodného úroku však nezapomeňte vzít v potaz ani další podmínky, jako jsou poplatky za vedení účtu, limity či likvidita. Zároveň se dívejte například také na to, zda banka nepodmiňuje vedení spořícího účtu pravidelnými platbami kartou či konkrétní částkou utracenou každý měsíc.

Krok 2

Aby bylo spoření skutečně efektivní, měli bychom si z našeho měsíčního příjmu odložit deset až dvacet procent. Zejména horní hranice se může pro mnohé zdát v období růstu cen a nákladů na energie i bydlení nereálná. Nezbývá tak než co nejvíce minimalizovat náklady.

Možná se ptáte, jak tedy co nejvíce snížit vaše měsíční výdaje. V prvé řadě bychom se měli zamyslet nad částkami, které měsíčně utratíme. Zatímco platba za hypotéku či nájem je zpravidla fixní a snížit se nám ji podaří jen s obtížemi, ušetřit můžeme šetrným hospodařením s energiemi.

A jak na to? Například vyměňte klasické žárovky za úsporné, časté koupání ve vaně vyměňte za rychlou sprchu a při praní v pračce nezapomeňte zvolit úsporný režim. Ačkoliv se může zdát, že jde o pouhé drobnosti, z dlouhodobého hlediska můžete tímto způsobem ušetřit opravdu významné částky.

Krok 3

Kromě nákladů na bydlení a energie nezapomeňte také na částky, které pravidelně utratíte za potraviny, služby a nejrůznější zboží. Pokud jste až dosud byli zvyklí utrácet podle potřeby, zkuste si začít sepisovat své každodenní výdaje, případě využít některou z praktických mobilních aplikací.

Již po pár dnech si po zkontrolování tabulky výdajů pravděpodobně uvědomíte, že mnoho z výdajů lze jednoduše zredukovat. Příkladem může být každodenní polední návštěva restaurace či častá donáška večeře – pravidelným vařením můžete ušetřit až několik tisíc korun měsíčně, které vašemu spořícímu účtu jednoznačně prospějí.

Ušetřit můžete také změnou mobilního operátora či tarifu nebo omezením jízdy autem, která se v době enormních cen za pohonné hmoty skutečně prodražuje.

Krok 4

U potravin zůstaneme i u našeho předposledního tipu. Pokud máte pocit, že v supermarketech necháváte za potraviny stále větší část svého platu, zkuste vsadit na lokální a sezónní produkty. Nejenže je sezónní ovoce a zelenina o poznání čerstvější, ale většinou je zakoupíme za zlomek ceny importovaného ovoce. To platí i u tradičních středoevropských plodin, jako jsou luštěniny, jáhly či pohanka.

Krok 5

Možná jste až dosud letáky se slevovými akcemi spíše ignorovali – vězte však, že právě nákupem potravin a dalšího zboží ve slevě či v akci se dá ušetřit poměrně vysoká částka.

Zejména v případě elektroniky, letenek a dalšího nákladného zboží se vyplatí využít služeb srovnávačů cen, které vám pomohou najít tu nejvýhodnější nabídku. Příjemným bonusem jsou recenze a zkušenosti zákazníků, díky kterým budete mít jistotu, že nekupujete zajíce v pytli.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-efektivne-setrit-v-dobe-velkeho-zdrazovani.html