jaktak.cz

Jak bojovat s plzáky a slimáky na zahradě | zahrada a rostliny

Jak bojovat s plzáky a slimáky na zahradě | zahrada a rostliny. Největší postrach pro zahrady a zahrádkáře jsou škůdci rostlin a slimáci patří mezi ty nejobávanější. Víte jaký je rozdíl mezi slimákem a plzákem? Oba druhy mají stejný životní cyklus a vlastně je jedno, který z nich vám likviduje rostliny a úrodu. Ale jestliže vás zajímá, s kým máte tu čest, pozorně si prohlédněte přední část těla – štít. Plzáci mají dýchací otvor na přední pravé straně, kdežto slimák ho má v zadní části štítu. Abychom se slimáky mohli úspěšně bojovat, pojďme se nejprve seznámit s jejich způsobem života.

Slimáci jsou oboupohlavní živočichové (hermafrodité), po oplodnění kladou vajíčka do úkrytů pod kameny, do dutin v zemi, kde se asi za 40 dní vylíhnou mladí jedinci. Mohou mít i více generací v jednom roce, jeden slimák vyprodukuje přes dvě stovky vajíček. Slimáci se ve dne ukrývají na vlhkých místech a začínají být aktivní se soumrakem, po zálivce nebo dešti, kdy se vydávají za potravou. K našim domácím druhům se přidal i plzák španělský, který nemá téměř žádné přirozené nepřátele, zato má mnohem větší apetit. Tito nepříjemní tvorové při přemnožení během krátké doby napáchají obrovské škody. Jak jim v tom zabránit?

Nejvíce slimáků je na jaře, kdy se vylíhla mladá generace z přezimujících vajíček. Proto jim vyhlašte válku hned jak se začnou objevovat (květen, červen). Můžete se jich zbavit pomocí chemických přípravků (moluskocidů) nebo přírodními prostředky. S několika možnostmi přírodní ochrany vás seznámíme v následujím odstavci.

1/ Na okraje záhonů vysazujte rostliny, které slimákům nechutnají: bergénie, rozchodník, kontryhel, řeřicha, orlíček, šalvěj, máta, libeček, petržel…

2/ Záhony ohraničte obrubníky, plůtky nebo zeleninu pěstujte na vyvýšených záhonech.

3/ Okolo záhonů nasypte kávovou sedlinu (lógr), na slimáky působí jako nervový jed. Toto mám vyzkoušené na mravence ve skleníku, funguje to, ale musíte občas zopakovat.

4/ Olemujte záhony pásy suchých drcených skořápek, pilin, hrubého písku, popele, vápna, ořechových skořápek.

5/ Smíchejte jablečný ocet s vodou v poměru 1:1 a postříkejte okolí záhonů a místa výskytu slimáků.

6/ Pasti: okolo záhonů položte široká prkna nebo pytle na odpad. Slimáci se pod ně ukryjí a ráno je sesbírejte a zlikvidujte.

7/ Dlouhodobou a účinnou ochranu zajistí parazitické hlístice, koupíte je ve specializovaných prodejnách.

8/ Pokud je to možné, pořiďte si kachny – indické běžce. Slimáky na zahradě spolehlivě zlikvidují.

9/ Udělejte v zahradě koutek pro přirozené nepřátele: ježky, žáby, drozdy, ještěrky…https://www.jaktak.cz/jak-vytvorit-v-zahrade-ukryty-pro-uzitecne-zivocichy-rady-tipy.html

10/ Drsnější metoda je jejich sběr a následná likvidace: zalití vařící vodou, napichování na hůl s hřebíkem, stříhání napůl…

Žádná metoda likvidace přírodními prostředky není stoprocentní. Afrikány, které slimáci údajně nesnášejí, letos sežrali všechny, nejlepší bude kombinace všech způsobů dohromady.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-bojovat-s-plzaky-slimaky-na-zahrade-zahrada-rostliny.html