jaktak.cz

Jak využít kukuřičné vlasy | alternativní medicína

Jak využít kukuřičné vlasy | alternativní medicína. Kukuřičné vlasy nebo také hedvábí je vrstva obalující kukuřičný klas pod zeleným šustím. Kukuřičné vlasy se po staletí využívají jako bylinný lék v tradiční čínské a indiánské medicíně. Již dlouhou dobu se užívá jako léčebný prostředek v alternativní medicíně. Pokud se zajímáte o přírodní medicínu, čtěte dále a dozvíte se více.

Co jsou kukuřičné vlasy a kdy je sbírat?

Kukuřice se pěstuje na celém světě v mnoha druzích. Květy kukuřice jsou jednodomé, přičemž samčí i samičí květy jsou na jedné rostlině. Samčí květy produkují pyl a je to nejvyšší část rostliny – lata aneb známý chochol (třapec). Samičí květy se nacházejí v paždí listů a kukuřičné vlasy jsou čnělky (s bliznou) mající za úkol zachytit pyl ze samčího květu. Jsou nejprve světle zelené a později mění barvu ve žlutou, načervenalou a nakonec hnědou. Pro léčebné účinky se sbírají těsně před opylením a užívají se čerstvé nebo usušené.

Jsou vhodné pro každého?

Kukuřičné vlasy jsou pro většinu lidí bezpečné, užívání vyšších dávek by se měly vyvarovat těhotné a kojící ženy. Diabetici a lidé léčící se s vysokým tlakem nebo léky na ředění krve by také měli být opatrní a neužívat vyšší než doporučené dávky. Při aplikaci na kůži se u citlivých osob mohou projevit příznaky alergie – vyrážka, svědění.

Většina výzkumů považuje za bezpečnou denní dávku 10 g kukuřičných vlasů na 10 kg hmotnosti.

 

Co nálev obsahuje a kdy jej užívat? 

Nálev je významným zdrojem beta-karotenu, riboflavinu, thymolu, selenu, niacinu a dalších živin. Obsahuje také stigmasterol a sitosterol, které mají příznivý účinek v prevenci srdečních chorob a vysokého cholesterolu. Obsažené rostlinné kyseliny zlepšují stav pokožky a pomáhají regulovat hladinu glukózy. Pomáhá při následujících potížích: snižuje hladinu cukru v krvi, tlumí bolest při akutním dnovém záchvatu, je účinný při léčbě infekcí močových cest, podporuje trávení, dodává tělu vitamín K, odvodňuje (působí jako mírné diuretikum), aplikovaný na kůži mírní svědění a bolest po kousnutí hmyzem.

Jak připravit kukuřičný čaj

Na 200 ml vody stačí 1 polévková lžíce vlasů. Vodu s vlasy uveďte do varu v zakryté nádobě, jakmile začne voda vřít počkejte 10 minut, odstavte a nechte 15–20 minut louhovat. Čaj má zemitou, velmi mírně sladkou chuť, pro zlepšení můžete nápoj osladit lžičkou medu. Nálev můžete uchovávat v chladničce 2 dny. Dospělým se doporučuje 1 šálek 2–3× denně, dávka pro děti má být nižší. Nálev se nemá užívat před spaním.

Čaj podle Marie Treben

1 vrchovatou lžičku kukuřičných vlasů spařte 250 ml vařící vody. Krátce vylouhujte a pijte neslazený.

Tinktura z kukuřičných vlasů

6 lžic sušených vlasů zalijeme 200 ml vodky a necháme 14 dní louhovat. Pak přecedíme přes plátno a užíváme 2× denně kávovou lžičku.

Výše ​​uvedený článek má pouze informativní charakter a není zamýšlen jako náhrada za odbornou lékařskou pomoc. V případě jakýchkoli otázek týkajících se vašeho zdraví nebo zdravotního stavu vždy vyhledejte radu svého lékaře nebo jiného kvalifikovaného zdravotnického pracovníka.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-kukuricne-vlasy-alternativni-medicina.html