jaktak.cz

Jak pomoci přežít horka psím kamarádům | rady a tipy

Jak pomoci přežít horka psím kamarádům | rady a tipy. Vlna veder netrápí jen nás, horkem trpí i naši zvířecí miláčkové. Vysoké letní teploty jsou třeba pro psy venku nebezpečnější než zima. Jak jim ulevit a udělat léto snesitelnější, se dozvíte v článku, kde najdete nejdůležitější rady a tipy od zkušených chovatelů i veterinárních lékařů.

Po celý den musí mít pes přístup k čisté vodě. Misku na pití pravidelně myjte a vodu častěji vyměňujte. Ve velkých vedrech musíte dbát na dostatečný příjem tekutin, pes by měl vypít denně 50 ml vody na každý kilogram hmotnosti. Pokud psa krmíte granulemi, zalijte je  vodou, k pití je vhodný i nesolený vývar, psi ho mají rádi. Na vycházkách dejte pozor, aby pes nepil z louží a potoků, mohou onemocnět. Raději s sebou noste misku a lahev s vodou, jdete-li na delší vycházku. V horku by ale vycházka neměla trvat moc dlouho, raději častěji a krátce, brzy ráno nebo až večer, kdy se trochu ochladí.

Psům, co jsou celoročně venku na zahradě je nutné vytvořit přístřešek nebo boudu, kam se před žhavým slunkem schovat. Máte-li na zahradě stromy, je vyhráno. V nouzi udělá dobrou službu i slunečník. Psům v bytě umožníme vstup do místnosti s dlažbou, na které se mohou zchladit, popř. jim na zem položíme ručník namočený ve studené vodě. Prodávají se i chladící podložky, na kterých pes může ležet. Pejskům milujícím vodu můžete koupit speciální bazének pro psy, ve kterém se mohou sami zchladit.

V létě je také důležitá správná péče o srst. Srst slouží jako ochrana před sluncem, takže jestliže vás napadne psa ostříhat, abyste mu ulevili, způsobíte pravý opak. Pes má tenkou kůži, která se snadno spálí a srst má za úkol blokovat sluneční paprsky. Svému psovi pomůžete pravidelným kartáčováním a vyčesáváním podsady.

Zvýšenou pozornost věnujte i psím tlapkám. Ve městech jsou rozpálené chodníky a někde i rozteklý asfalt. Pes bude vděčný za procházku po trávě, rozpálený beton jim vadí.

Psi mají potní žlázy jen na tlapkách a ochlazují se rychlým dýcháním s vyplazeným jazykem. Psi s krátkým čenichem mívají v horku velké problémy s dýcháním, stejně tak psi staří, nemocní, štěňata, březí feny a psi s hustou srstí. Pokud si všimnete, že váš pes vykazuje známky přehřátí – apatie, hyperventilace, teplota, zvracení, průjem, zrychlený puls, překrvené sliznice – pomalu ho ochlazujte. Je důležité ochlazovat pomalu, při prudkém ochlazení např. politím studenou vodou můžete pejskovi způsobit v krajním případě i smrt. S ochlazováním přestaňte, jakmile naměříte 39,5–40 °C.

Správný postup: položte psa na studené místo, držte ho v klidu na boku a opatrně ochlazujte tlapky studeným zábalem. Opatrně namočte břicho, třísla, krk a hlavu. Jakmile se vzpamatuje, dejte mu napít a pro jistotu ho nechte vyšetřit u veterináře.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pomoci-prezit-horka-psim-kamaradum-rady-tipy.html