jaktak.cz

Jak cestovat s dětmi (a nezbláznit se z toho) | rady a tipy na dovolenou

Jak cestovat s dětmi (a nezbláznit se z toho) | rady a tipy na dovolenou. Ačkoli se může zdát, že narozením dítěte veškeré dobrodružství končí a cestování je omezeno na pravidelné letní zájezdy do tureckých resortů nebo na chorvatské pláže, rozhodně tomu tak být nemusí. Naopak, dítě se může stát vstupenkou k dosud opomíjeným zážitkům a kuriozním situacím, na které budete ještě dlouho vzpomínat. Ale jak na to? Jak cestovat s dětmi tak, abyste se těšili na další a další výlety?

Nejdůležitější je se ne… nebát! Mnohdy v rozhovorech se svými vrstevníky narážím na argument „No jo, ale ty se domluvíš.“, který mě osobně velmi zaráží. Ano, domluvím se, a troufám si tvrdit, že se domluví každý, kdo v ruce udrží chytrý telefon. Google translator totiž zvládne přeložit nejen zadaný text, ale i fotografii a pro cestovatele v nouzi nejdůležitější živou konverzaci. Stačí jen vybrat jeden ze 133 jazyků, klepnout na ikonu a začít mluvit. 

Překladač přijde vhod v neočekávaných situacích. Některým však lze předejít důkladnou přípravou z domova. Nyní nemám na mysli bookování hotelu nebo airbnb (cestování na slepo s dětmi vyžaduje vyšší sebeovládání, než které mi bylo naděleno), ale zařízení obyčejných hezkých zážitků. Vždy je lepší porozhlédnout se po internetu, zjistit si informace, zajistit vstupenky předem, než pak jet 300 km do Norimberka v německý státní svátek a zjistit, že před zoo nemáte šanci zaparkovat. Při plánování z domova jsou mými nejlepšími společníky Google maps a Tripadvisor a dále samozřejmě vlastní webové stránky zamýšlených atrakcí. S ohledem na současnou situaci ve světě také konzultuji stránky Ministerstva zahraničních věcí, abych se ujistila, jaké podmínky v dané destinaci platí s ohledem na Covid-19.

Zapojení dětí do samotného plánování a příprav dovolené je z mého pohledu základním předpokladem spokojené dovolené. Všichni jistě souhlasíte, že většinu času při cestování jim podřizujeme automaticky. Bez většího přemýšlení plníme všechna dětská přání a udržujeme je nakrmené a šťastné. Toto je ale vždy o poznání obtížnější na místech, kde dítě být nechce, kde se nudí. Když byl náš tříletý syn fascinován mašinkami, jeli jsme na týden do Alsaska -projeli se TGV, navštívili obrovské muzeum vlaků v Mulhouse, viděli krásné hrázděné vesnice v okolí města Colmar. Dítě bylo zabavené a šťastné, my prozkoumali místa, kam bychom se bez něj nepodívali. Ve čtyřech letech chtěl vidět Eiffelovku a (po koronavirové pauze) v sedmi letech Benátky. Na všechna místa se těší a je hrdý, že pomáhá plánovat, co budeme dělat.


 

Cesta letadlem nebo dlouhá jízda autem je bezpochyby největším strašákem při plánování dovolené. Internetoví diskutující se předhánějí, kdo byl nucen trávit čas v kabině s nejotravnějším a nejuřvanějším dítětem, a mnozí rodiče tak od letecké přepravy raději ustupují. Ale na rovinu, strávíte s nepříjemným, znuděným dítětem raději 3 hodiny v letadle nebo 10 hodin v autě? Základem je opět příprava. Na krátkých letech po Evropě (a samozřejmě v autě) málokdy narazíte na in-flight entertainment, ale není zakázáno používat vlastní elektronická zařízení. Nic vám pak nebrání cestou pustit dítěti oblíbený film nebo seriál. Navíc streamovací služby umožňují stáhnout si film do zařízení a shlédnout ho offline. Dále se mi velmi osvědčila elektronická Albi tužka nebo dřevěné magnetické stavebnice Tegu, to vše v kombinaci s M&M’s. Při dlouhé cestě jdou veškerá domácí pravidla stranou, šťastní jsme všichni.

Při plánování výletu bez dětí si v mapě označuji místa, kam se chci podívat, hledám informace, dopravní spojení, nejlepší trasy, jak vidět co nejvíce a stejně většinou odjíždím s nějakými resty. S dětmi je to stejné, neuvidíte všechno. Počítejte s časem na svačinky, na malé odměny, odpočiňte si na dětském hřišti, zajděte s dětmi do knihkupectví, zkuste na místě najít kešku, splňte úkol, vybarvěte omalovánku. Většina míst, která s dětmi navštívíte, je na děti velmi dobře připravená. Buďte připraveni i vy a na dovolené s dětmi relaxujte, poznávejte a bavte se společně.


 

Cestování s dětmi je velmi individuální. Záleží na momentální náladě, denním rytmu, počasí, vanilkové zmrzlině… Pokud si udržíte nadhled a klid vy, pak vaše dítě také a společný čas si užijete. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-cestovat-s-detmi-nezblaznit-se-z-toho-rady-tipy-na-dovolenou.html