jaktak.cz

Jak vybrat ten nejlepší rum

Karibský rum je fenoménem dneška. Ale jak vybrat ten nejlepší? Pomůžeme vám se ve spleti tisíců rumů zorientovat.

Začneme zcela od začátku. Rum je destilát z cukrové třtiny. Ne z brambor, ne z cukrové řepy a už vůbec ne z obilí (jako třeba whisky). Kvalitní rum je po destilaci vždy bezbarvý a čirý, svoji tmavou barvu získává teprve zráním v sudech. V těch destilát zraje minimálně tři měsíce, často ale mnoho let. Dřevo dodává rumu nejenom barvu, ale především chuť. Prvotním rumem je tedy vždy světlý rum, tmavý rum získáme teprve po delším zrání v sudech.

Krok 1

Bílý rum je ideální do koktejlů, kde vynikne jeho ostřejší a poněkud hrubší chuť. Pokud tedy plánujete namíchat mojito nebo cuba libre, vždy volte bílé kvalitní rumy, například z portfolia společnosti Bacardi nebo Havana. Tmavé rumy, které zrály roky, často i desetiletí v dubových sudech nikdy nemíchejte, jsou skvělé pro pomalé upíjení a vychutnávání. Takových rumů je nepřeberné množství. Určitě však neuděláte chybu, pokud zvolíte dobrý rum z Dominikánské republiky, Venezuely nebo Jamajky. Určitá skupina milovníků rumů preferuje rumy kořeněné, které často na patře příjemně štípnou.

Krok 2

Odhaduje se, že na celém světě se vyrábí více než 15.000 druhů rumů, většina přitom pochází z Karibiku. Třtinový rum patří naprosto neodmyslitelně k ostrovům jako je Barbados, Kuba nebo Martinik a „povinností“ každého návštěvníka je vždy místní rum ochutnat. Exkluzivní rumy ovšem najdeme také na americké pevnině, vždyť rumy z Venezuely, Panamy nebo Kolumbie se řadí mezi nejlepší na světě.

Skvělý rum ovšem vyrábí již i mnoho společností z Evropy. Nakoupí třtinový surový destilát, přivezou ho ze zámoří a uloží do sudů, kde ho nechají dozrát. Ve Francii tak zraje populární značka Plantation, ve Španělsku Dos Maderas, v Dánsku A.H.Riise a v České republice například rum Republica.

Krok 3

Při výrobě tmavých rumů, které jsou určené k přímé konzumaci, se používají dva možné postupy. První spočívá v tom, že se při hledání výsledné chuti rumu míchají obsahy různých sudů. Každý sud totiž specificky ovlivňuje chuť, vůni a barvu výsledného destilátů. Master blender každé jednotlivé palírny potom míchá jednotlivé složky tak dlouho, dokud konečný výsledek není podle jeho představ. Takto lze namíchat nepřeberné množství rumů.

Pokud však naleznou sud, jehož obsah je dle jejich posouzení sám o sobě dokonalý, nechají ho nalahvovat bez dalšího blendování. Takový výjimečný rum má potom na etiketě označení single barrel nebo single cask, tedy rum z jednoho sudu. Bývají obvykle lahvovány v sudové síle, tedy bez tradičního ředění na 40 či 38 % alkoholu.

Jak jste si mohli přečíst v článku, rumů je neskutečné množství. Vybrat tak ten správný rum pro tu správnou příležitost není někdy úplně jednoduché. Vždy se ale řiďte jednoduchou radou: při pití rumu si udělejte pohodu a rum si v klidu vychutnejte. Nejlépe s přáteli.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-ten-nejlepsi-rum.html