jaktak.cz

Víte, že chytrá domácnost dokáže odlehčit účtům za energie?

Na chuť chytré domácnosti přichází stále více rodin. Jde o moderní řešení, které vám pomůže například ohlídat dům, ale také úsporně nakládat s energiemi. Díky chytré domácnosti můžete ušetřit na rodinném rozpočtu, což se vždycky hodí.

Vzhledem k tomu, že energie patří k nezanedbatelné části rozpočtu, vyplatí se hledat řešení, jak na nich šetřit. Chybu neuděláte, pokud se poohlédnete po nových úspornějších spotřebičích. Za zvážení stojí také chytrá domácnost, která dokáže snížit náklady na energie.

Krok 1

Už jste slyšeli pojem chytrá domácnost neboli „smart home“? Jde o technologii, která se postará o ovládání a propojení různých prvků v domácnosti, například:

  • vytápění,
  • osvětlení,
  • zabezpečení,
  • domácí spotřebiče atd.

Základem je rychlé a stabilní připojení k internetu. Další vybavení závisí na tom, jak sofistikovanou síť chytré domácnosti si budete přát. Komplexní technologie si bude žádat centrální jednotku, která propojí všechny prvky v domácnosti. Jednodušším řešením jsou individuální složky, které ovládáte pomocí chytrého telefonu.

Chytrá domácnost se postará o efektivní vytápění, ale třeba také o ohřev vody. Topení vypne v případě, že doma nikdo není. Zapne jej například půl hodiny před tím, než se vrátíte z práce. Dokáže vytápět místnosti podle toho, jak jsou vytížené. Postará se také o to, aby se voda ohřívala pouze v časech, kdy běžně dochází ke spotřebě teplé vody.

Pomocí chytré domácnosti můžete efektivně využívat venkovního stínění. V zimě se venkovní rolety či žaluzie vytáhnou, aby do místnosti svítilo slunce, které prostor svým teplem ohřívá. V létě se stínění nastaví tak, aby se prostor nepřehříval a vy zbytečně neutráceli za klimatizaci. Výše úspor s chytrou domácností je individuální, ale průměrně můžete na elektřině a topení ušetřit až 15 %.

Krok 2

Na energiích můžete výrazně ušetřit nákupem nízkoenergetických spotřebičů. Mezi nejčastěji používané a největší žrouty energie patří lednice, myčka a pračka. Při nákupu nových spotřebičů sledujte energetický štítek. Nejúspornějších spotřebiče nesou označení A a B.

Jaká další opatření se vyplatí dodržovat?

  • Využívejte nízký tarif elektrické energie,
  • sviťte LED žárovkami,
  • spouštějte plnou pračku,
  • zapínejte naplněnou myčku.

Nákup nových elektrospotřebičů nebo instalace chytré domácnosti je zásahem do vašeho rodinného rozpočtu, který stojí za zvážení a dobré propočítání. Spočítejte si, jakou spotřebu máte a kolik vám jí může ušetřit chytrá domácnost či nízkoenergetické spotřebiče.

Pokud máte smysluplný projekt, díky kterému můžete snížit rodinné výdaje, můžete jej zafinancovat pomocí úvěrů. Zažádat o ně můžete u nebankovních poskytovatelů úvěru. Spolehlivého poskytovatele poznáte podle certifikace vystavené ČNB.

Úvěr v hodnotě 10 000 až 250 000 Kč si můžete sjednat rychle a bez nutnosti chodit na pobočku. Stačí zavolat nebo vyplnit formulář na internetu. Připravte si jen občanský průkaz a druhý doklad. Výšku splátek si určíte podle svých finančních možností. Jakmile úvěr splatíte, můžete peníze opětovně využít, aniž byste museli žádat o nový úvěr.

Ulevte svému rozpočtu. S energeticky úsporným vybavením ušetříte peníze a zároveň se chováte ohleduplně k životnímu prostředí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/vite-ze-chytra-domacnost-dokaze-odlehcit-uctum-za-energie.html