jaktak.cz

Jak vybrat rychlou půjčku, aby vás nevyšla příliš draho?

Současný finanční trh je poměrně rozmanitý a rozděluje se na dva hlavní sektory, a to bankovní a nebankovní. Pokud si potřebujete sjednat úvěr, prvně si ujasněte, jak vysokou částku potřebujete, protože v případě většího obnosu peněz je nezbytné počítat i s mnoha požadavky ze strany poskytovatele. V následujících řádcích vám prozradíme, na co si dát pozor, abyste si sjednali výhodnou půjčku, která vás nezruinuje.

Obecně se doporučuje připravit si rezervu ve výši alespoň tří, ideálně však šesti měsíčních platů. Vzhledem k neustále se zvyšujícím nákladům však takovou rezervu má jen málokdo.

Krok 1

Jestliže si plánujete půjčit peníze na dovolenou, dárky, drahou techniku a podobně, položte si důležitou otázku. Opravdu všechny uvedené věci potřebujete? Rychlá půjčka by vám měla přijít vhod hlavně v okamžiku, kdy se vám pokazí domácí spotřebič jako lednice a pračka. Stejně tak zřejmě nebudete váhat, když budete muset zaplatit operaci pro svého pejska či jiného mazlíčka. Zkrátka jsou situace, kdy je rychlá půjčka zbytečná a kdy zase naopak nikoliv.

Krok 2

Při sjednávání určete částku, kterou potřebujete. Vezměte si o něco vyšší půjčku, protože někdy se mohou objevit i nenadálé výdaje, a tak je dobré mít určitou rezervu. Peníze jsou velice lákavé a snadno se utrácí, a proto je potřebná i sebekontrola a kázeň. Půjčené peníze nepoužívejte na zbytečnosti.

Rychlá půjčka většinou bývá na menší částku, tedy v řádu několika desítek, respektive stovek tisíc korun. Pokud byste si chtěli půjčit několik milionů, už je nezbytná zástava nemovitosti, a tím pádem se jedná o hypotéku.

Krok 3

Vypůjčit si deset tisíc korun s tím, že máte nulový úrok na třicet dnů, zní opravdu lákavě. Nicméně myslete na to, jak vysoký máte příjem. Opravdu budete schopni splatit celou půjčenou částku do třiceti dnů? Jelikož jste doposud nebyli schopní vytvořit si jakoukoliv rezervu ze své výplaty, je velice nepravděpodobné, že dodržíte splatnost do třiceti dnů. Právě na to mnozí poskytovatelé půjček spoléhají.

Přemýšlejte tedy nad tím, jak vysokou částku měsíčně jste schopni uvolnit právě na splácení svých závazků. Raději si rovnou zvolte reálnou dobu splatnosti, než abyste potom platili vysoké poplatky za prodloužení doby splatnosti.

Krok 4

Úroková sazba je důležitý ukazatel, nicméně mnohem více vám prozradí RPSN, což je roční procentuální sazba nákladů, v níž jsou zahrnuty i další poplatky. Zjistěte si, jakou částku zaplatíte za odložení splátky, předčasné splacení či vedení úvěrového účtu. Bohužel, i takové poplatky jsou u některých poskytovatelů naprosto normální. Ve výsledku pak není rychlá půjčka tak výhodná, jak se na první pohled zdá.

Krok 5

Sice jsou bankovní a nebankovní instituce regulovány a kontrolovány Českou národní bankou, ale i tak je dobré pročíst si všechny řádky v úvěrové smlouvě.

Krok 6

Vzhledem k tomu, že existuje celá řada poskytovatelů rychlých půjček, máte z čeho vybírat. V první řadě si pomocí online srovnávače porovnejte všechny nabídky úvěrového trhu, abyste si udělali představu o tom, co můžete získat. Většinou takový nástroj seřadí půjčky od nejvýhodnější po nejméně výhodnou.

Při sjednávání máte různé možnosti, někdy je možné si přizpůsobit parametry svým potřebám. Řekněte poskytovateli, kolik jste schopni měsíčně splácet, aby vám nastavit půjčku přímo na míru. Sice se prodlouží doba splatnosti, ale to vůbec nevadí. Nedostanete se totiž do prodlení s platbou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-rychlou-pujcku-aby-vas-nevysla-prilis-draho.html