jaktak.cz

Jak a kdy můžete zrušit povinné ručení?

Chcete zrušit své povinné ručení? Ať už chcete získat výhodnější cenu nebo lepší služby, pojistnou smlouvu nelze vypovědět jen tak. Standardně lze ukončit smlouvu o povinném ručení k výročnímu datu jejího sjednání – i zde si však musíte některé věci ohlídat. Jak na zrušení vaší pojistné smlouvy?

Nejste si jistí, zda se vyplatí rušit své aktuální povinné ručení a sjednávat novou smlouvu? Možná na svém povinném ručení zbytečně každý rok přeplácíte. Zjistit, jaké jsou aktuální nabídky, vám snadno pomůže kalkulačka povinného ručení. Stačí jen zadat SPZ vašeho vozu, pár informací o vás a hned uvidíte dostupné nabídky.

Rozhodnete-li se ukončit povinné ručení, musíte doručit výpověď buď osobně nebo poštou do příslušné pojišťovny. Výpověď je třeba podat písemnou formou a zahrnout do ní údaje o vás (jméno, příjmení, bydliště, rodné číslo, kontakt), vašem vozu (značka, typ, SPZ) a také důvod výpovědi. Nezapomeňte uvést také číslo smlouvy a datum jejího uzavření. Vzor výpovědi naleznete zde.

Kromě samotné výpovědi a jejích náležitostí vždy dbejte především na to, abyste dodrželi stanovený termín jejího podání. Ten se odvíjí od důvodu či příležitosti zrušení povinného ručení, kterých může být až osm, a to konkrétně:

Krok 1

Nejčastěji rušíme povinné ručení v době, kdy nám to aktuální končí a mělo by se znovu obnovit. Dejte si ale pozor na lhůtu šesti týdnů před výročním datem. Do té doby musíte výpověď doručit poskytovateli, abyste na výpověď měli nárok.

Krok 2

Když si sjednáte nové povinné ručení, máte právo smlouvu vypovědět do dvou měsíců od jejího uzavření. Výpovědní lhůta poté běží osm dní od doručení výpovědi.

Krok 3

Po nahlášení pojistné události máte lhůtu tří měsíců na podání výpovědi povinného ručení. Od jejího doručení pak běží měsíční výpovědní lhůta, po které je povinné ručení ukončeno.

Krok 4

V případě krádeže vašeho vozidla zaniká povinné ručení dnem, kdy bylo jeho odcizení nahlášeno.

Krok 5

Při prodeji vozu povinné ručení zaniká dnem, kdy jako původní majitel nahlásíte nového vlastníka. Tuto skutečnost doložíte kupní smlouvou nebo kopií technického průkazu, kde je zapsán nový majitel.

Krok 6

Povinné ručení zaniká i v případě, kdy se rozhodnete své vozidlo dále neprovozovat. Smlouva je pak ukončena dnem, kdy byl vůz vyřazen z registru.

Krok 7

Stejně jako i další smlouvy lze i tu o povinném ručení ukončit kdykoli dohodou obou stran, zde však můžete čelit určitým sankcím – záleží na tom, jaké podmínky máte uvedené ve smlouvě.

Krok 8

V případě změny výše pojistného vám náleží lhůta třiceti dnů na výpověď smlouvy. Lhůta se počítá ode dne doručení informace o změně výše pojistného.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-kdy-muzete-zrusit-povinne-ruceni.html