jaktak.cz

Jak a proč investovat do komodit - lithium, ropa, pšenice a topný olej

Tento článek vám ukáže, jak lze snadno investovat do komodit a z jakých důvodů je to v dnešní době vhodné.

Článek neobsahuje  investiční doporučení. Veškeré zde uvedené informace slouží pouze pro účely vzdělávání čtenářů. O vašich rozhodnutích se vždy poraďte s kvalifikovaným investičním poradcem.

Krok 1

Investovat do komodit je dnes pro drobné investory jednodušší než kdy dříve – stačí si založit vlastní uživatelský účet, a to zcela zdarma a u drtivé většiny moderních on-line brokerů bez měsíčních poplatků.

První možností je využít CFD. Uzavřením takzvaného “contract for difference”, tedy smlouvy  se svým internetovým brokerem můžete spekulovat na cenu vámi vybrané komodity.  Cena vybrané komodity se “zafixuje” v moment, kdy tento produkt zakoupíte. Pokud se cena komodity zvýší a vy produkt prodáte, rozdíl mezi původní a novou vyšší cenou je váš čistý zisk. Obchodování prostřednictvím CFD nabízí broker XTB. Výhodou oproti dalším níže uvedeným způsobům investování je jeho rychlost. Nemusíte čekat na pravidelné obchodní hodiny akciových trhů. CFD uzavřete kdykoli, klidně o víkendu nebo ve svátek.

Jak říkají komentáře obchodníků z recenze brokera XTB, tak tento broker je v ČR velice oblíbený, zejména protože má nízké poplatky a pobočku v Praze.

Pro mírně pokročilé investory je zde dále možnost zakoupení tzv. ETF. Jde o nákup akcie velkých fondů, tedy společností, které drží určitý “balík” aktiv (akcií, komodit) za vás. V případě komodit většinou vybraný fond nakupuje deriváty nebo jednotlivé akcie firem, které souvisí s vybranou komoditou.

V neposlední řadě přidejme tip pro ty nejzkušenější čtenáře. Tím je nákup akcií společností, které se podílí například na produkci nebo dalším zpracování vybrané komodity. Tento způsob investování je nejrizikovější. Akcie konkrétní vybrané společnost mohou krátkodobě ztratit velkou část své hodnoty.

Lithium je klíčovou surovinou při výrobě dobíjecích baterií a poptávka po tomto drahém kovu rychle roste zejména díky stále rostoucímu zájmu o elektromobilitu. Těžba lithia je náročná a možnosti rozšíření těžby jsou poměrně složité, tedy nabídka tohoto kovu je omezená.

Pokud bude pokračovat trend posledních let, kdy se prodává stále větší počet elektrických automobilů, měla by cena lithia růst. Investujte tak do lithia, pokud věříte úspěchu tohoto odvětví.

Krok 2

Jednoduchým způsobem investování do lithia je nákup specializovaného ETF. Mezi populární vybrané fondy patří Global X Lithium and Battery Tech (LIT), Amplify Lithium and Battery Technology ETF (BATT) nebo také WisdomTree Battery Solutions (CHRG).

Pokud chcete nakoupit konkrétní akcie spojené s lithiem, zde nabízíme jejich výběr. Albemarle (ALB) je americká společnost, která poskytuje lithium pro baterie. Sociedad Química y Minera de Chile (SQM​​) zase patří mezi přední světové firmy, které lithium těží.

Ropa je v současném globalizovaném světě jednou z hlavních obchodovaných komodit. Bez ropy se neobejde snad žádné průmyslové odvětví. V posledních dvěma letech došlo ke značnému zdražení ropy na trzích. Pokud jste přesvědčeni, že se světový průmysl jen tak nezastaví a poptávka po ropě nebude klesat, investujte do této komodity některým z níže uvedených způsobů.

Ropě “hraje do karet” také fakt, že z ropy se vyrábí plasty, které nás obklopují každý den, nebo dokonce některé kosmetické produkty.

Krok 3

Velice efektivně můžete investovat do ropy pomocí CFD. Nabízí je broker XTB, založení a nastavení účtu je skutečně jednoduché, zvládne to každý.

Další možností je nákup ETF. K populárním fondům patří United States Oil Fund (USO). Zaměřuje na lehkou ropu a obchoduje se spot cenou (aktuální cenou) ropy. Dále zmíníme Vanguard Energy ETF (VDE) obchodující s akciemi velkým amerických ropných firem, a titul s názvem ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil (UCO). Tento fond obchoduje s futures kontrakty na lehkou americkou ropu.

Pšenice je zásadní komoditou, ze které se vyrábí velká část potravin. Téměř každý z nás konzumuje pečivo, těstoviny a podobně.

Válka na Ukrajině a podle některých odborníků také klimatické změny nebo problémy s nedostatkem vody na zavlažováním mohou způsobit nedostatek pšenice. Pokud zůstane poptávka po pšeničných výrobcích stejná, cena půjde při zhoršené úrodě zákonitě nahoru.

Krok 4

Kromě investování pomocí CFD lze investovat buď jednoduše zakoupením akcií ETF nebo i jednotlivých firem.

Nejznámějším ETF pro pšenici je Teucrium Wheat Fund (WEAT), který již od roku 2011 obchoduje s futures kontrakty na pšenici.

Z jednotlivých akcií společností uveďme několik zástupců. Archer-Daniels-Midland (ADM) nakupuje, zpracovává a dále prodává zemědělské produkty. Deere and Co. (DE) je přední výrobce traktorů a dalších potřeb pro zemědělce. Do portfolia této společnosti patří značka John Deere.

Topný olej je běžně využíván zejména v USA, kde s ním topí podniky i domácnosti. V Evropě jde spíše o průmyslovou komoditu. V posledních několika měsících rostou takřka všechny energetické komodity, topný olej nevyjímaje. Topný olej navíc vyrábí z ropy, jejíž cena v posledních dvou letech značně rostla.

Krok 5

Také u topného oleje můžete uzavřít CFD se svým brokerem My doporučujeme kvalitního brokera XTB, založení účtu na této platformě je zdarma.

Největší a zřejmě také nejznámější fond pro obchodování topného oleje je United States Oil Fund LP (USO). Z jednotlivých akcií vybíráme Global Partners (GLP), což je americká energetická společnost umístěná na žebříčku Fortune 500 v roce 2018. Dalším investičním titulem je společnost Valero Energy Corporation (VLO), mezinárodní výrobce a prodejce paliv pro dopravu a dalších petrochemických produktů, kam spadá i topný olej.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-proc-investovat-do-komodit-lithium-ropa-psenice-topny-olej.html