jaktak.cz

Jak a proč zařadit mangold do jídelníčku | rady a tipy

Jak a proč zařadit mangold do jídelníčku | rady a tipy. Mangold je zelenina příbuzná špenátu a řepě. Semena řepy a mangoldu od sebe nerozlišíte, a proto se vám může stát, že na zahrádce vysejete červenou řepu a vyroste mix řepy a mangoldu. Ale nezoufejte, mangold je rostlina atraktivní, zahrádku okrášlí a jako bonus ji můžete využít v kuchyni. Mangold je rostlina dvouletá, v prvním roce tvoří listy a ve druhém vykvétá.

Mangold je zelenina, která se u nás pěstovala už před třemi stovkami let. Později se upřednostňoval špenát, ale v posledních letech se mangold neboli římská kapusta či cvikla opět vrací do venkovských zahrádek. Je to totiž rostlina velice dekorativní, její řapíky mohou mít červenou, žlutou, bílou, fialovou i růžovou barvu v závislosti na odrůdě. Listové čepele jsou nejčastěji tmavě zelené (mohou být i fialové či purpurové) a celá rostlina je velmi atraktivní. Mangold se může sklízet postupně, jeho listy dorůstají, a proto je výhodnější na pěstování než špenát.

Mangold má mít lehce oříškovou příchuť, alespoň se tak uvádí v návodech na pěstování. Musím se přiznat, že ji tam ani se zapojením fantazie necítím. Upravený jako špenát je jemnější a velkou výhodou je, obsahuje méně kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku. Mangold je zelenina bohatá na vápník, obsahuje draslík, fosfor, železo, zinek a další, vitamin C, vitaminy skupiny B a provitamin A. Je cenným zdrojem kyseliny listové.

Mangold má příznivé účinky na trávení (podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv), na vegetativní nervový systém, látkovou výměnu a reguluje hladinu krevního cukru. Některé výzkumy doporučují konzumaci jako prevenci nádorových onemocnění. V listech je obsažen betain účinný proti kornatění cév a zároveň aktivuje činnost jater. Jedinou vadou na kráse mangoldu je jeho mírně projímavý účinek.

Listy mangoldu se mohou konzumovat syrové v zeleninových salátech i tepelně upravené stejným způsoben jako listy špenátu. Listy spařte vroucí vodou, naplňte libovolnou nádivkou z masa, hub, vajec atd., zaviňte a vyskládejte v zapékací misce. Zalijte šlehačkou a přikryté alobalem zapečte. Řapíky můžete připravovat stejně jako chřest, zapékat je z různými druhy sýrů, přidávat k masu do čínských jídel i upravovat jako lasagne.

listy bez řapíku, česnek, mandle, olivový olej, bazalka, sůl, citronová šťáva

Vše dohromady rozmixujte, poměr si upravte tak, aby vám vyhovovala chuť a hustota pesta. Pro skladování raději sterilujte, ale čerstvé pesto je mnohem lepší. Pro výraznější chuť můžete mandle (popř. jiná semínka) opražit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-proc-zaradit-mangold-do-jidelnicku-rady-tipy.html