jaktak.cz

Jak správně užívat léky | jak na to – rady

Jak správně užívat léky | jak na to – rady. Téměř každý z nás už někdy ve svém životě užíval nějaký lék. Některé volně prodávané léky jsou i součástí domácí lékárničky, např. na horečku, bolest či zažívací obtíže. Jak správně užívat lék by vám měl vysvětlit lékař nebo lékárník při jejich výdeji v lékárně. 

Doporučené dávkování a způsob užití je také uveden v příbalovém letáku, který si rozhodně vždy přečtěte před tím, než začnete léčbu. Informace bývají strohé, většinou je uvedeno před, po nebo při jídle. Ale jak dlouho?

Léky užívané nalačno (před jídlem) – lék byste si měli vzít asi 30–60 minut před jídlem a nejméně 2 hodiny po předchozím jídle. Lék potřebuje pro maximální účinek prázdný žaludek.

Léky užívané po jídle – Tabletku „po jídle“ byste měli vzít zhruba 2 hodiny poté, co jste dojedli. Některé potraviny snižují účinek léků.

Při jídle znamená společně s pokrmem, lék obsahuje látky, jež by mohly dráždit sliznici žaludku.

 

Některé potraviny a nápoje mohou ovlivnit účinek léků. Nejvhodnější tekutinou pro zapíjení léků je čistá neperlivá voda v dostatečném množství. Je doporučováno 200–250 ml vody. Nikdy nesmíte zapíjet léky alkoholickými nápoji. Některé léky se nesmějí zapíjet džusy, kávou, kolovými nápoji nebo mlékem.

Léky byste měli užívat pravidelně ve stejnou dobu. Pokud zapomenete, vezměte lék, jakmile si vzpomenete. Pokud se již ale blíží doba na další dávku, vezměte až tu a pokračujte dále. Neužívejte dvě dávky ve snaze nahradit tu vynechanou. V případě pochybností vám poradí lékař nebo lékárník i po telefonu.

Před užíváním volně prodejných léků s léky předepsanými lékařem je nutná obezřetnost. Některé kombinace vám mohou uškodit. Vždy se před užitím volně prodejného léku s lékem na recept poraďte s lékárníkem nebo lékařem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-uzivat-leky-jak-na-rady.html