jaktak.cz

Jak správně pečovat o nové tetování | rady

Jak správně pečovat o nové tetování | rady. V posledních letech se tetování těší čím dál větší oblibě. Už se nejedná pouze o cejch označující určitou skupinu lidí, ale stává se naprosto běžnou součástí lidské kultury, stejně jako například prstýnky a náušnice. Výběr tatéra s dobrou pověstí je ale pouze první polovinou cesty k bezproblémovému zahojení vašeho tetování. Druhá polovina je čistě na vás. V následujících odstavcích se dozvíte, jak o své nové tetování správně pečovat.

Nechte tetování zakryté

Tatér vám vaše nové tetování překryje ochrannou fólií. Některé druhy fólií musí zůstat na místě prvních pár hodin. Jiné druhy je dobré nechat na místě alespoň 5 dní. Vámi vybraný umělec vás informuje, o který druh folie se jedná, a jak dlouho má nové tetování zůstat zakryté.

Obzvláště důležitých je prvních pár hodin, než se ranky od jehly stihnou zatáhnout. Folie má zabránit v tom, aby se vám do tetování dostaly nečistoty. Riziko ale může nastat i v případě, kdy tetování zůstane zakryté déle, než by mělo. I v tomto případě totiž může hrozit infekce.

Je proto důležité doporučené časy dodržet!

Sejmutí folie

Před sejmutím ochranné folie si důkladně umyjte ruce, abyste si do ranek nezanesli žádné nečistoty. Samotnou folii sundávejte opatrně tak, abyste tetování nepoškodili.

Následně tetování zlehka omyjte vlažnou vodou. Můžete použít i mýdlo bez přidaného aroma. Tetování neomývejte přímo proudem vody. Nechte proud stéct na místo kousek nad tetování nebo vodu nabírejte do dlaní.

Po omytí tetování lehce poklepejte čistým ručníkem nebo papírovou utěrkou. Čerstvé tetování nikdy neotírejte! Mohli byste tím podráždit kůži nebo dokonce strhnout stroupky, které uzavřené ranky chrání.

Následná péče

Tetování byste alespoň 1× denně měli mazat hojivým krémem určeným přímo na tetování nebo například Bephantenem. Masti zamezí rychlému vysychání kůže a urychlí tak hojení. Naneste pouze tenkou vrstvu tak, aby pokožka mohla dýchat a netvořily se tak na ní přebytečné bakterie.

Čeho se vyvarovat

Po pár dnech může tetování začít svědit. Pokud není místo zarudlé, jedná se o běžný proces hojení. Místo ale neškrábejte! Mohli byste jej poškodit nebo si dokonce do těla zanést nějakou infekci. Tetování můžete zlehka poklepat. Proti svědění by současně mělo pomoci místo namazat zvlhčující mastí.

Nevystavujte své nové tetování přímému slunci! Tetovaná pokožka je velmi citlivá a slunce může způsobit vyblednutí barviva nebo bolestivé puchýře. Tetované místo by mělo zůstat zakryté alespoň 3–4 týdny, než se zahojí. I poté ale doporučuji používat opalovací krém, který pomáhá zachovat barvu déle.

Zbytečně tetování nemáčejte. Chlorovaná voda v bazénu nebo sůl v moři může tetované místo podráždit nebo dokonce zanést do ranek infekci. Ani dlouhé máčení ve vaně vašemu novému tetování neprospěje. Voda by mohla barvivo z kůže vypudit.

Během prvních dní se vyhněte namáhavým tělesným cvičením. Intenzivní cvičení, které nutí kůži se opakovaně napínat a opět stahovat může zpomalit hojení nebo tetování dokonce poškodit.

Poslechněte rady a doporučení vašeho tatéra. Každý umělec používá jinou techniku a měl by vám umět poradit, jak nejlépe se o vaše nové tetování postarat.

V případě komplikací – vyrážky, podráždění, infekce neváhejte kontaktovat vašeho lékaře.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-pecovat-o-nove-tetovani-rady.html