jaktak.cz

Jak vybrat posezení do obývacího pokoje

Obývací pokoj je nejvíce reprezentativní místností v bytě či domě. Právě do obýváku zveme hosty, ale také v něm odpočíváme a trávíme čas s rodinou. Všem těmto aktivitám by samozřejmě měl být dokonale přizpůsobený.

Srdcem obývacího pokoje bývá sedací souprava. Může to ale být i pohovka, popřípadě lenoška. Spousta lidí se v těchto pojmech ztrácí, pojďme si je proto objasnit. Hodně nám prozradí samotné názvy.

Pojmem sedací souprava rozumíme jakýsi set sedacího nábytku. Většinou se jedná o dvoj, popřípadě trojsedák a dvě křesla. Na trhu se setkáme se sedacími soupravami různých tvarů. Klasickými dvoj a trojsedáky, sedačkami do L či do U. Ty volte s přihlédnutím k rozměrům místnosti i počtu členů v domácnosti, kteří ji budou v jeden okamžik využívat. Mějte na paměti, že velká sedačka malou místnost zadusí a malé se ve velké místnosti naopak ztratí. A pokud vám to prostory dovolí, neumisťujte sedací soupravu ke zdi, nýbrž kousek od ní. Jedině tak jí umožníte vyniknout.

Slovo pohovka přímo souvisí se slovem hovět si. Zkrátka se jedná o kus nábytku primárně sloužící k odpočinku. Pohovky většinou bývají obdélníkového tvaru bez prodloužených dílů. Na trhu najdete i pohovky rozkládací, které poslouží jako lůžko pro hosty. Své místo pohovky většinou mají v malých obývacích pokojích. Obzvláště pohovky na nožičkách, které opticky zvětšují prostor.

K lenošení také slouží lenošky. To jsou jakási prodloužená křesla umožňující pohodlné natažení nohou. Lenoška může doplňovat sedací soupravu, ale i nemusí. Klidně se může stát středobodem obýváku coby zajímavý solitér. I lenošky jsou stejně jako pohovky správnou volbou do malých obývacích pokojů, v nichž není místo pro velkou sedací soupravu.

Tak už víte, co to bude? Sedačka, pohovka, nebo lenoška?


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-posezeni-do-obyvaciho-pokoje.html