jaktak.cz

Soběstačné domy získávají na popularitě. V čem tento život spočívá?

Ekologické možnosti bydlení jsou v současnosti hodně trendy. Nejde přitom jen o touhu soužití v přírodou. Další obrovskou výhodou je fakt, že jejich užívání je mnohem levnější než klasické domy nebo byty. Vzhledem k tomu, že si elektřinu i vodu zajišťujete sami, nemusíte se spoléhat na ceny energií. Jak vypadá život bez sítí a obchodů? Budete se divit, ale žít můžete v naprostém pohodlí!

Bydlení mimo sítě má svá specifika. Vzhledem k tomu, že jste závislí jen na vlastním domově, musíte ho podle toho přizpůsobit. Na to je zapotřebí myslet již ve chvíli, kdy se bude dům stavět. Základem pro komfort a bezstarostný život je dobré plánování. Měli byste proto kontaktovat někoho, kdo se zabývá přímo navrhováním podobných obydlí. Obecně musíte zajistit pár věcí:

U každého bodu máte několik možností. V případě odpadu můžete zvolit septiky, žumpu nebo čističku odpadních vod. Pro dostatek elektřiny je nejlepší vlastní fotovoltaická elektrárna. A pro vodu jsou nejlepší studny, ale můžete na pozemek umístit také velké nádrže na dešťovou vodu, kterou lze používat prakticky na všechno kromě pití a vaření.

Posledním bodem, který si musíte rozmyslet, je přísun jídla. Můžete samozřejmě jezdit klasicky do obchodu. Lidé, kteří se chtějí odpojit od sítí, většinou také pěstují vlastní jídlo a jezdí si do obchodu jen pro nutné potraviny. V tomto případě hodně záleží na pozemku, který si zakoupíte pro stavbu svého off grid bydlení. Rozloha i poloha pozemku hodně ovlivní, kolik si budete schopni vypěstovat.

Pro vlastní maso, vejce a mléko si můžete pořídit pár slepic, kozy nebo dokonce krávy. Záleží jen na tom, jak daleko chcete v tomto ohledu zajít. A zda se chcete starat o zvířata. Klasické postupy při životě na samotě nebo venkově jsou dnes široce známé a na internetu najdete nespočet rodin, které takto žijí. Můžete se u nich díky tomu inspirovat a zjistit, co pro vás bude nejlepší.

Pro pěstování jídla budete potřebovat hodně věcí. Na pozemku nesmí chybět ani kompost, který vám pomůže při pěstování a zpracujete tím i odpad z kuchyně. Elektrické nebo benzinové sekačky jsou základem na každý pozemek. Navíc tráva je důležitou součástí každého kompostu. Zpracování tohoto odpadu a recyklace dalších druhů odpadů (plast, papír, sklo) by měla být součástí soběstačného domu a života off grid.

Zmenšování obytné plochy je v současnosti velmi populární. Lidé zjišťují, že obrovské množství předmětů přináší do jejich životů stres. Možná i vy utrácíte hodně peněz za věci, které ve skutečnosti nepotřebujete. Jakmile se naučíte principům minimalismu a zjistíte, co je pro vás doopravdy důležité, bude se vám žít mnohem lépe a odstraníte ze svého života stres. O minimalismu se můžete dozvědět z mnoha zdrojů. Mezi nejlepší patří:

Velké domy nebo byty nás podvědomě nutí, abychom je naplnili věcmi. V malém domě si dvakrát rozmyslíte, než koupíte něco dalšího. Díky tomu budete mít méně majetku, méně starostí a mnohem šťastnější život. Minimalismus neznamená, že nemůžete mít doma nic. Jde jen o to, abyste přinášeli do svého domova věci s rozmyslem.

Malé domky nebo soběstačné domy jsou ideální pro rodiny, které chtějí být více spolu. Tradiční styl života je pro děti v dnešní době velká neznámá, ale zaručeně jim bude svědčit. Uvidíte, že při pěstování vlastních potravin se všichni hodně naučíte a budete si vážit toho, co máte na talíři. Navíc budou děti zaručeně více v přírodě, protože bude všude kolem nich.

Článek obsahuje komerční sdělení


Zdroj: https://www.jaktak.cz/sobestacne-domy-ziskavaji-na-popularite-v-cem-tento-zivot-spociva.html