jaktak.cz

Malý obývací pokoj může působit prostorně. Jak na to?

Většina z nás se v bytě potýká s malým obývacím pokojem. Přitom jde o místnost, do které potřebujete dostat poměrně velkou sedací soupravu, protože se zde scházíte s celou rodinou i přáteli. Navrhnout dokonalý interiér v malém pokoji není vždy jednoduché, ale můžete to zvládnout i bez profesionálního designéra. Stačí, když se budete držet pár osvědčených pravidel.

V první řadě si sedněte a rozmyslete si, kolik kusů nábytku v obýváku potřebujete. A potom si ujasněte, kolik jich tam reálně můžete umístit. Přeplněný pokoj nábytkem nebude nikdy vypadat dobře. Hodně lidí má přesto tendenci přinášet domů další kousky nábytku, květiny i dekorace. Nakonec místnost vypadá příliš plně, klaustrofobicky a nesourodě.

 

Ve skutečnosti potřebujete v obývacím pokoji jen pár věcí. Potřebovat budete sedací soupravu (případně křesla), televizi, odkládací prostor u pohovky a skříňku pod televizí. Fanoušci knih si musí rozmyslet, jestli se jim do obýváku vejde knihovna, ale více věcí zde nepotřebujete. Záleží ale jen na tom, v jakém stylu tvoříte svůj interiér a co potřebujete ke svému životu. Šikovný může být:

Místo na sezení je vždy největším a nejvýraznějším prvkem obývacího pokoje. Vybírat musíte uvážlivě, protože to není levná záležitost a pohovku budete mít doma minimálně pár let. Jestli si na trhu nevyberete vhodnou velikost, barvu nebo vzor pohovky, nebojte se vsadit na nábytek na míru. Potahová látka, velikost, styl i tvar jsou prvky, které si zvolíte sami. Díky tomu budete mít doma originál a navíc získáte přesně to, co potřebujete.

 

Při umístění pohovky myslete také na velkou televizi. Tyto dva prvky se stanou zábavním centrem celého bytu. S ostatními kusy nábytku můžete postupovat stejně jako s pohovkou a nechat si je vyrobit na míru. Získáte úložný prostor, který potřebujete ve velikosti, která je pro váš byt ideální. Nezapomínejte při tom ani na nábytkové kování. Tyto detaily jsou nakonec vždy nejdůležitější.

Hodně lidí má tendenci rozdělit každý prostor na zóny. To je naprosto v pořádku. Neměli byste ale tvořit zóny v zónách. To bude již trochu moc a celkově bude místo vypadat zvláštně. Při rozmístění nábytku myslete na to, aby byla pohovka a křesla součástí celého prostoru. Nedělejte z nich jedno zónu, která bude součástí další zóny s televizí. Nebude to vypadat dobře.

 

Skříňky nebo televizní stolek nesmí být nikdy vysoké. Zvolte nízké varianty, které nebudou v místností působit výrazně. Chcete, aby se tyto funkční části v pokoji spíš ztratili. Jemné barvy a nízká výška vám zajistí úspěch. A jestli nemusíte, tak tyto kusy nábytku do prostoru vůbec nedávejte. Záleží ale na tom, kolik potřebujete úložného místa.

Všichni si chceme u dobrého filmu nebo při odpočinku někam pohodlně odložit kávu, občerstvení nebo pití. Většina lidí k tomu používá konferenční stolek. Jde o klasiku, kterou můžete pozvednout na novou úroveň. Některé stolky dnes nabízí hned několik velikostí v jednom, např. kulaté sady stolků. Zajít ale můžete ještě dále. Velmi praktické budou v interiéru:

Výběr správné barvy, odstínů nebo typu materiálu bude při sestavování interiéru velmi důležitý. Světlé odstíny a lehké materiály budou klíčem k úspěchu. Pro zvětšení prostoru můžete využít také reflexní materiály, např. sklo. Uvidíte, že světlé dřevo, sklo nebo jejich kombinace budou vypadat krásně a místnost bude okamžitě vypadat mnohem větší.

Článek obsahuje komerční sdělení


Zdroj: https://www.jaktak.cz/maly-obyvaci-pokoj-muze-pusobit-prostorne-jak-na.html