jaktak.cz

Jak na péči o pokojové rostliny v zimě

Jak je to s péčí o rostliny v zimě? Ty ve vaší zahradě jsou uloženy k zimnímu spánku a znovu se s nimi setkáte opět na jaře. Ovšem pokojové rostliny máte na očích neustále. Jak se o ně starat a kterých chyb se v zimě vyvarovat? Důležité je péči nezanedbat, nepodcenit případné hrozby a být neustále ve střehu. I přes zimu jsou totiž pokojové rostliny náchylné k napadení škůdci a v nejhorším případě i následnému uhynutí.

Nepřítelem pokojových rostlin je příliš vlhké prostředí. Stejně jako jsou nezateplené domy náchylné k výskytu plísní, i pokojové rostliny mohou začít v příliš vlhkém prostředí chřadnout. Jak s tím bojovat?

Nezapomeňte se držet jednoduchého pravidla, které spočívá v tom, že rostliny nebudete během zimy přelévat - hodně zálivky by mohlo vést k uhnívání kořenů a výskytu houbových chorob. V případě, že není rostlina příliš napadená, lze ji zachránit přípravky proti houbovým chorobám. Abyste ovšem zahnívání kořenů a výskytu houbových chorob zcela zabránili, dopřejte rostlinám zálivku maximálně jednou týdně.

Zjistěte si, které z vašich rostlin patří k těm, které přes zimu rozkvétají a ty pravidelně hnojte. Kvalitní hnojiva podpoří jejich zdravý růst i bohatost květů. Nezapomínejte na to, že jakmile rostliny vykvetou, je dobré z jejich dosahu odstranit čerstvé pomeranče, jablka a další druhy ovoce. Proč? Ovoce, které máte na lince a které právě dozrává, totiž vylučuje látky, které vedou k rychlému odkvětu.

Stejně jako je pro rostliny zničující přílišná vlhkost, může jim uškodit také bezprostřední blízkost tepelného zdroje. V žádném případě pokojové rostliny nepokládejte do blízkosti radiátorů. Výsledkem by totiž byly usychající listy.

Ovšem k radiátoru nepokládejte ani muškáty. Pokud je necháváte přezimovat u sebe doma a ne v zahradě, raději je dejte do chladné místnosti, kde na ně nebude foukat. Ideální je pokoj, který je chladný, ale prosvětlený. Může se jednat o chodbu s okny nebo například o zimní zahradu. Zkrátka takovou místnost, ve které příliš nevětráte, netopíte a teplota nepřesáhne 10°C. To jsou totiž ideální podmínky pro úspěšné přezimování muškátů, ale také ostatních rostlin.

Ani v zimě nezanedbávejte péči o své milovaní rostliny a hlídejte si intenzitu zálivky, teplotu v místnostech, přílišnou vlhkost či naopak blízkost tepelných zdrojů. Jestliže ale i přesto zpozorujete, že rostliny chřadnou, co nejdříve zakročte. Kvetoucí rostliny přihnojujte kvalitními hnojivy a jakmile vykvetou, odstraňte z jejich blízkosti čerstvé ovoce.

Článek obsahuje reklamní sdělení


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-peci-o-pokojove-rostliny-v-zime.html