jaktak.cz

Jak v přírodě pozorovat zvířata a nebýt odhalen?

Většina zvířat žijících ve volné přírodě je přirozeně plachá a setkat se s nimi není jednoduchá záležitost. I když už máte to štěstí a na nějaké narazíte, pak po překročení jisté vzdálenostní hranice zmizí jako pára nad hrncem. Pokud se tedy o zvířátka zajímáte a chtěli byste je pozorovat v jejich přirozeném prostředí, pak k tomu rozhodně budete potřebovat pár vychytávek. A my se dnes podíváme na to, jak docílit pozitivního výsledku.

Vaším největším cílem je stát se co nejméně nápadným a pokud možno se co nejlépe kamuflovat. Co k tomu budeme potřebovat? V první řadě je potřeba co nejvíce splynou s prostředím, čehož docílíte nejlépe maskovaným oblečením (maskáčový vzor nebo alespoň oblečení v barvě khaki, tmavě zelené či hnědé). Dále byste si měli pořídit kvalitní optiku, například dalekohled nebo kolimátor, případně pokud chcete v této činnosti pokračovat i přes noc, pak taková termovizní kamera určitě nebude špatnou volbou.

Nesmíme zapomenout na obrovskou dávku trpělivosti, protože tu budete ze všech věcí potřebovat nejvíce. Nyní, když máte všechno potřebné vybavení, je potřeba najít to správné místo pro pozorování. To byste si měli vytipovat předem a pak se jen se svými věcmi přesunou právě tam. Pohodlně se někde nenápadně zašijte a za pomocí dalekohledu pozorujte okolí. Může se stát, že za celý den nenarazíte ani na živáčka, ale také si můžete najít perfektní místo, kde se scházejí. Pokud by se vám ale napoprvé nezadařilo, nevzdávejte se a někdy jindy vyzkoušejte zase jiné místo.

Pokud jste nakonec měli štěstí a podařilo se vám najít jedno nebo dokonce více míst, kde se zvířata pohybují a chcete na to co nejlepší památku, tak tento problém vyřešíte nákupem fotopasti - tu jednoduše umístěte na vámi vytipované místo a pak už se jen můžete těšit na to, co všechno tato fotopast zachytí. Nemusíte se bát, že by zvířata, jakkoliv plašila. Spínače jsou tiché a prakticky neslyšitelné a co se týká vzhledu, naprostá většina je vybavena od základu maskováním. Navíc dnes už jsou tyto mašinky tak propracované, že své fotografie můžete mít ihned, co jsou pořízeny. Stačí si pořídit nejmodernější fotopast s přijímačem na SIM.

To bychom měli divokou zvěř žijící ve volné přírodě. Jenže to není pro každého a pokud by vás zajímalo jednodušší sledování zvěře, pak začněte sledováním ptáků. S touto činností můžete začít klidně u vás na zahradě a nebudete k tomu potřebovat ani žádné speciální vybavení. Jen takové místo, odkud by se dali nerušeně sledovat. A jak vhodné místo najít?

Pokud máte zahradu, pak by vám za tímto účelem mohla dokonale posloužit jedna věc, a to je krmítko pro ptáky. Zde se budou slétat všichni z celého okolí a vy můžete začít s jejich sledováním. Pokud takovou budku nemáte, pak si ji můžete samozřejmě koupit nebo pokud jste manuálně šikovní i sami vyrobit.

 

Jak správně ptačí budku umístit?

 

Čím vaše ptačí návštěvníky krmit?

Ovšem dávejte si pozor, abyste jim ke svačině nedali například čočku, hrách nebo fazole. Obzvláště menším jedincům byste mohli spíše uškodit. A opravdu nikdy jim nepřipravujte sůl nebo solené pokrmy. Ty jsou pro ptáky přímo jedovaté!

Článek obsahuje reklamní sdělení


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-v-prirode-pozorovat-zvirata-nebyt-odhalen.html