jaktak.cz

Jak vybrat art deco nábytek do obývacího pokoje

Jak vybrat art deco nábytek do obývacího pokoje. Styl art deco ještě není v našem bydlení tolik rozšířený – ale je to velká škoda. Jde o dosud neokoukaný styl s unikátním šarmem a noblesou, který dokáže rozzářit především obývací pokoj nebo přijímací místnosti.

Styl art deco je znám i pod několika dalšími názvy – například dekorativismus či rondokubismus. Dělí se také podle místa původu, rozlišovat tak můžeme například české nebo americké art deco. Základní pravidla výběru jsou však naštěstí pro všechny stejná.

Pokud si chcete do svého domova pořídit art deco nábytek, měli byste začít raději zvolna. Bývá totiž poněkud složitější ho zakomponovat do stávajícího zařízení. Vybírejte tedy spíše menší kusy, které s okolím spojují nějaké jednotící prvky.

Například luxusní konferenční stolky by mohly mít například stejnou barvu dřeva jako okolní nábytek nebo alespoň podobné ozdobné prvky. Podobat se může například řezba, různé ornamenty na dřevě, tvar desky nebo třeba celkově pojaté linie. Stačí najít jeden jednotící prvek a nový stolek padne do obývacího pokoje jako vyrobený na míru.

 

Základním prvkem charakteru art deco nábytku je kombinace vzhledově i strukturně odlišných materiálů. Dává dohromady například kůži a masivní dřevo, světlé dřevo a tmavý kov, kov a sklo, a tak podobně. Výjimečné jsou také tvary. Nelze je umístit do jediné škatulky – najít lze jak geometrické prvky, tak i freestylové kusy inspirované divokou přírodou.

Pokud tedy chcete, aby váš nový kus nábytku do prostoru dokonale zapadl, musíte jeho nejunikátnější vlastnost v prostoru ještě alespoň jednou zopakovat. Pokud je například jeho základním poznávacím znamením modrá barva, umístěte někam do prostoru (nikoli přímo na stůl) například stejně vybarvenou vázu. Jde o drobný detail, ovšem dokáže vám udělat opravdu velkou službu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-art-deco-nabytek-do-obyvaciho-pokoje.html