jaktak.cz

Jak si připravit dobrou kávu doma? French press, moka konvička, chemex

Je skvělé zajít si alespoň tu a tam na lahodný šálek kávy do kavárny, kde ji umí připravit tak, že chutná, voní i vypadá naprosto luxusně. I doma si ale můžeme denně připravovat skvělou kávu. Stačí mít to správné vybavení, s nímž je to doslova hračka.

French press jste si mohli všimnout na návštěvě v zahraničí, ale i u nás jej vlastní stále více domácností. Jde o jednoduchou vychytávku, s níž si připravíte báječně chutnající kávu pro jednoho, ale i pro celou rodinu. Navíc se dá použít i na přípravu čaje.

Abyste si mohli ve french pressu připravit kávu, stačí mít oblíbenou namletou kávu, kterou přefiltrujete kovovým sítkem, jímž proniknou do nápoje i oleje, na rozdíl od papírového filtru. Taková káva obsahuje i mikročástečky sedliny, čímže získá výraznou kávovou chuť.

Káva by měla být namleta na konzistenci cukru krystal. Pokud si ji necháváte mlít v obchodě, stačí uvést, že ji chcete „na french press“. Podrobný návod na přípravu i mnoho užitečných informací a rad najdete na webových stránkách tchiboblog.cz.

Oblíbená a spolehlivá k přípravě kávy je také moka konvička, kterou používaly už naše babičky. Vejde téměř kdekoli, a tak si ji můžete vzít s sebou klidně i pod stan. Bez elektřiny zajistí skvělou kávu. Možná ji znáte pod názvy bialettka, perkolátor nebo třeba Italian coffee pot.

K přípravě se hodí směs arabiky a robusty, ale i jednodruhová káva. Moka konvička snese i trochu tmavší pražení. Káva by měla být namleta do konzistence polohrubé mouky. Pokud by se vám zdála káva chuťově vodová a vyvzlíná příliš rychle, příště zrnka namelte trochu jemněji. V případě, že je káva černá a nahořklá, vzlíná pomalu nebo téměř vůbec, při dalším mletí uvolněte sevření mlecích kamenů.

Každá moka konvička má přesně dáno, na kolik šálků kávy je určena. Při koupi si proto rozmyslete, zda budete kávu vařit spíš jen sobě, nebo i někomu jinému. Vybírat můžete z různých materiálů, hliníková je klasikou, která je lehká, bytelná a Italové říkají, že z ní káva chutná nejlépe.

Více skvělých nápadů a doporučení na přípravu té nejlepší kávy najdete, když navštívíte Tchibo blog.

Komerční článek


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-pripravit-dobrou-kavu-doma-french-press-moka-konvicka-chemex.html