jaktak.cz

Jak vybrat RC auto?

Pokud se řadíte mezi milovníky hraček na dálkové ovládání nebo nadšené sběratele, určitě vám už na první pohled učarují RC modely aut. S nimi si užijete spoustu zábavy nejen doma, ale zejména ve venkovním prostředí. Nejedná o zrovna nejmenší investici, a je tedy dobré si dát na výběru RC auta opravdu záležet. Proto jsme si pro vás ve spolupráci s e-shopem Vzdušín.cz připravili průvodce nejdůležitějšími parametry.

 

Na úplném začátku se rozhodněte, za jakým účelem budete chtít auto na dálkové ovládání využívat. V žádném případě nezaměňujte kvalitní RC modely aut za běžné hračky – ty jsou totiž obvykle mnohem méně odolné, a tak se na rozdíl od nich nehodí na venkovní použití. 

Běžné RC modely aut lze dělit zejména podle toho, do jakého terénu se hodí. Pokud bude auto pouze čas od času jezdit po zahradě, vystačíte si se základními stroji. Pro nerovný terén jsou vhodné naopak terénní RC modely aut s pohonem 4x4, které obvykle disponují velkými pneumatikami a vysokým výkonem. 

Dobrým příkladem je terénní RC auto AERIUM HOSHI SPEED, které má konstrukci stavěnou i pro náročnější terén. Navíc přichází v několika různých barvách.

 

U RC modelu by vás měl zajímat hlavně způsob ovládání, které se dělí na bezdrátové a drátové. Právě bezdrátové varianty už jsou v dnešní době naštěstí standardem, a to jak u jednoduchých joysticků, tak i propracovaných ovládání s více tlačítky. Při výběru si dejte pozor na frekvenci ovladače, která by měla být ideálně 2,4 GHz, protože u ní nedochází k nechtěnému rušení.

 

RC auto může být poháněno buď elektrickým, nebo benzínovým motorem. Oba mají samozřejmě své výhody a nevýhody. Elektrické RC modely jsou obvykle tišší a snadnější na údržbu, což s sebou však nese i své nevýhody jako nižší výkon a kratší výdrž.

Benzínové auto na ovládání bude naopak rychlejší a nabídne i vyšší výkon, což se ale odráží na vyšší hlučnosti a náročnější údržbě. V porovnání jsou však elektromotory úspornější, přičemž délku jízdy lze prodloužit využitím náhradních akumulátorů – zmíněný model AERIUM HOSHI SPEED například přichází se dvěma bateriemi.

 

Jste zkušenější řidiči? V tom případě pro vás bude rozhodující i rychlost, jakou dokáže RC auto vyvinout. Většina výrobců u svých modelů uvádí maximální rychlost. Nemohou však garantovat, že se vám těchto hodnot při jízdě skutečně podaří dosáhnout – rychlost totiž z velké části ovlivňuje zvolený terén a styl vaší jízdy.


Výkon se také odvíjí od toho, jakým motorem je RC auto vybavené. Benzínové motory jsou výkonnější, díky čemuž se může maximální rychlost vyšplhat i na 100 km/h – ta je vhodná zejména pro profesionální jezdce, kteří se chtějí zúčastnit i soutěží. RC modely aut s elektrickým motorem dokážou jet v průměru rychlostí okolo 50 km/h.

 

Z hlediska výkonu i komfortu při jízdě je velmi důležitá kapacita použitého akumulátoru, protože se od ní odvíjí délka jízdy. Výdrž baterie ovlivňuje kromě samotné kapacity celá řada faktorů, jako je například náročnost terénu, styl a rychlost jízdy, hmotnost modelu či stáří samotné baterie – na údaje od výrobce tedy nelze stoprocentně spoléhat. 

Doba jízdy se ale zpravidla pohybuje mezi 20 až 60 minutami. Pokud však auto na dálkové ovládání vezmete do náročného a kopcovitého terénu, budete muset počítat s kratší výdrží.

 

Měřítko RC auta rozhoduje hlavně o tom, jak složitá pro vás bude jeho přeprava. Má ale často vliv i na jeho výkon – velikosti a hmotnosti musí být přizpůsobený i motor a kapacita baterie. Pro volnočasové použití jsou vhodné RC modely s měřítkem 1:18 až 1:10. Opravdoví profesionálové ocení spíše modely s měřítkem 1:8 až 1:5, které jsou obvykle vybavené i spalovacím motorem.

 

Pokud si chcete být jistí, že vám bude vaše RC auto dlouho spolehlivě sloužit, měli byste si jej pořídit z ověřeného obchodu. Takovým je například právě Vzdušín.cz, který má ve své nabídce hned několik modelů – zejména pak vlastní značky AERIUM, která uspokojí i náročné řidiče. Kromě samotného RC auta se zde můžete spolehnout také na odborné poradenství a dostupnost náhradních dílů a potřebného příslušenství.

 

Komerční sdělení


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vybrat-rc-auto.html