jaktak.cz

5 kroků, jak najít spolehlivého dodavatele energií

Chystáte se vyměnit svého stávajícího dodavatele energií nebo zrovna vybíráte svého prvního? Abyste vyzráli na trh s energiemi, bude se vám hodit jednoduchý návod, jak najít toho skutečně kvalitního. A přitom se stačí držet několika jednoduchých kroků. Tohle je pět nejdůležitějších.

 

Nejistá doba si žádá stabilního partnera. Zastropování cen a státní dotace sice určitou dávku jistoty přinášejí, ale když vám ze dne na den zkrachuje dodavatel energie, i taková opatření vám budou takřka k ničemu. Český energetický trh může být pro někoho jedna velká neznámá a zorientovat se mezi jednotlivými společnostmi a jejich produkty je velké sousto často i pro odborníky.

Nervozita je navíc stupňovaná tím, že ani velká jména z trhu už nové klienty nenabírají. Neznámé společnosti zase nejsou dostatečně důvěryhodné. Zlatá střední cesta tudíž povede přes následující faktory. Pojďme na ně.

Krok 1

Sledujte počet zákazníků dodavatele energií

Čísla nelžou. Počet zákazníků sice ještě neříká nic konkrétního o spolehlivosti dané společnosti, ale minimálně to bude první vodítko, na které se můžete upnout. Malí dodavatelé působí rodinným dojmem, ale jen zřídkakdy vám nabídnou skutečně výhodné produkty.

I velké firmy s několika stovkami tisíc klientů mohou přes noc zkrachovat. Zákaznickou základnou si však alespoň oddělíte pomyslná zrna od plev. Přece jenom je trochu rozdíl, jestli společnost dodává energie několika desítkám nebo rovnou stovkám tisíc lidí.

Krok 2

Kolik budete platit

V případě, že chcete přejít k jiné společnosti, není nic jednoduššího než si spočítat výši záloh, kterou budete u nového dodavatele energie platit. Vždy ale mějte na paměti, že je nutné důkladně si přečíst veškeré podmínky. Nepozorné oko by totiž mohlo lehce přehlédnout skryté poplatky, například za doprovodné služby. Spolehlivý partner před vámi nebude nic tajit. A když už vám nabídne klientský servis, měl být vždy zdarma.

Pak už vám nic nebrání srovnat si současné zálohy s platbami u nového dodavatele plynu a elektřiny. Přehlednou kalkulačku a srovnání na míru poskytuje každý seriózní dodavatel energií. Příkladem může být třeba společnost SPP.

Krok 3

Klíčem je transparentnost

Nesrozumitelný text a právnické kudrlinky by pro vás měly být jako červený hadr na býka. Na rozdíl od něj ale zachovejte chladnou hlavu a poohlédněte se po dalším ze seznamu dodavatelů elektřiny či plynu. Pokud na internetových stránkách dodavatele nenajdete všechny náležitosti, něco je špatně. V ideálním případě byste měli mít k dispozici přímo vzorovou smlouvu na energie pro domácnosti.

Krok 4

Vyřiďte si vše online

Nejlevnější dodavatel plynu a elektřiny nikdy není ten nejlepší. Požadovanou garanci stability vám totiž nabídne jen stěží. A o kvalitním klientském servisu nemůže být ani řeč. Webová samoobsluha v podobě chytré aplikace, kde si můžete upravovat údaje, měnit výši záloh, provádět samoodečet elektřiny i plynu či zadávat autorizované požadavky by už dnes měla být naprostý základ.

Už tak se nacházíme ve velmi náročném období. Čekat na infolince u některého z českých dodavatelů energií je asi to poslední, o co byste momentálně stáli.

Krok 5

Možnost odstoupení

Odstoupit od smlouvy i několik dní po zahájení dodávek? I to je zajímavý benefit, který byste ve vašem rozhodovacím procesu neměli opomenout. U společnosti SPP to můžete učinit dokonce 15 dní po první dodávce. Ideální scénář je nechat si na rozmyšlenou dostatek času ještě před uzavřením smlouvy. Pokud ale s výběrem opravdu spěcháte, právě tato funkce může přijít vhod.

Někteří dodavatelé elektrické energie nabízí svým zákazníkům také plyn. Pokud tedy najdete zvučné jméno, neváhejte mít obě komodity pod jednou střechou. Odpadne vám značná administrativní zátěž.

Teď už si stačí jen připravit svá vyúčtování. A s chutí na změnu, díky které ušetříte!

Komerční článek


Zdroj: https://www.jaktak.cz/5-kroku-jak-najit-spolehliveho-dodavatele-energii.html