jaktak.cz

Jak zvládnout refinancování hypotéky a nenaletět | jaktak.cz

Máte pocit, že jsou splátky vaší hypotéky zbytečně vysoké? Nejste spokojeni s přístupem a službami u vaší stávající banky? Možná nastal ten pravý čas uvažovat o refinancování hypotéky. Přemýšlíte, jak na to a zda je opravdu ten nejvhodnější čas? V článku jsme se podrobně zaměřili nejen na samotné refinancování hypotéky, ale i na to, jak při tomto procesu nikomu nenaletět.

Refinancování hypotéky znamená její převedení do jiné banky za nových, zpravidla daleko výhodnějších podmínek a často s nižší úrokovou sazbou. Zjednodušeně řečeno, nová banka splatí vaši stávající hypotéku novým hypotečním úvěrem, který je pro vás podstatně výhodnější. 

Hlavním důvodem pro refinancování hypotéky je finanční úspora, která v některých případech může být i několik tisíc korun ročně. Konec fixace bývá hned druhým nejčastějším důvodem, proč hypoteční úvěr refinancovat. Po ukončení fixace vám stávající banka nabídne obvykle vyšší úrok, než jste doposud měli. S tím jsou spojené i vyšší měsíční splátky.

Další důvodem, proč refinancovat, může být i vzrůstající cena vaší nemovitosti. Díky její vyšší hodnotě je možné refinancováním získat výrazně lepší podmínky hypotečního úvěru. Během refinancování si můžete hypotéku navýšit, díky čemuž získáte další peníze. Ty můžete následně využít v podstatě na jakýkoliv účel – například na rekonstrukci. V takovém případě je celý proces refinancování o něco složitější. Banka si bude s největší pravděpodobností chtít znovu ověřit vaši schopnost hypoteční úvěr splácet.

Hlavní výhody refinancování hypotéky

Nejlepší okamžik na vyjednávání o nové úrokové sazbě a refinancování hypotéky je před koncem sjednané doby fixace. Samotný proces je ovšem vhodné začít už několik měsíců před koncem fixačního období vašeho hypotečního úvěru, ať máte dostatek času vyjednat si výhodnější podmínky. U konkurenčních bank sledujte především úrokové sazby, poplatky spojené s hypotékou i podmínky. Váš záměr oznamte stávající bance nejpozději 4 týdny před koncem fixace.

TIP: Hledáte ten nejlepší a nejvýhodnější bankovní účet pro sebe nebo své děti? Na všechny vaše otázky vám odpoví srovnání bankovních účtů.

Končí vám letos fixace? Rozhodli jste se pro změnu? Pak na nic nečekejte a vrhněte se do procesu refinancování.

Pokud jste se rozhodli vaši stávající hypotéku refinancovat a činíte tak ke konci sjednané doby fixace, nemusíte se obávat žádných finančních postihů. Jste totiž chráněni zákonem. Podle zákona o spotřebitelském úvěru máte plné právo splatit celý váš hypoteční úvěr v podstatě kdykoliv. Vaši stávající banku pouze upozorněte na váš záměr, a to alespoň 4 týdny před vypršením fixace.

Při refinancování hypotéky si vás nová banka proklepne z pohledu vaší současné bonity. Také se bude zajímat o kvalitu zastavované nemovitosti a  současně bude sledovat i dva další ukazatele - DTI a DSTI.


 

Existuje hned několik situací, při kterých se vám refinancování určitě nevyplatí:

Článek obsahuje komerční sdělení


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zvladnout-refinancovani-hypoteky-nenaletet-jaktakcz.html