jaktak.cz

Byt, nebo dům? Co zohlednit při výběru nové nemovitosti

Vybíráte nový byt či dům a ještě nevíte, na co se při výběru zaměřit? Sepsali jsme pro vás pár tipů, které byste měli zohlednit. Zaměřili jsme se na prostory domácnosti, občanskou vybavenost, ale i tematiku sousedských vztahů.

Jak velký prostor skutečně potřebujete? Záleží na počtu členů domácnosti, ale také na čase stráveném doma. Například pokud hodláte využívat home office, budete potřebovat samostatnou pracovnu, nebo vám vystačí pracovní kout v obýváku? Stejně tak myslete i na dětské pokoje. Bude sourozencům stačit jeden pokoj, nebo budete chtít, aby měl časem každý svůj vlastní?

Zejména mladší generace preferující minimalismus nepotřebují k životu rozlehlý prostor. Stačí jim byt s dostatečnými úložnými prostory, kde schovají vše potřebné. Navíc úklid a údržba trvají podstatně kratší dobu.

Při výběru bytu nebo domu hraje klíčovou roli také vzdálenost do nejbližšího obchodu, školy, restaurace, nebo na dětské hřiště. Takové kritérium vychází více vstříc sídlištím než čtvrtím s rodinnými domy, protože je zde větší potenciál pro využití všech služeb díky vyšší koncentraci lidí.

Vybírejte novou nemovitost v rámci developerského projektu. Developeři se kromě novostaveb zaměřují také na vytváření okolí kolem nových bytů, aby zde obyvatelé našli vše, co potřebují.

Podívejte se například, jak developerská společnost Finep vyřešila okolí při prodeji bytů na Praze 5 nebo při prodeji bytů na Praze 9. Do čtvrtí pečlivě vybírají provozovatele služeb v dosahu svých domů nebo pořádají společenské akce, které posilují komunitu obyvatel. Zažít můžete například rozsvěcení vánočního stromu nebo ochutnávku svatomartinského vína.

Pokud býváte rádi mezi lidmi, může být bytový dům tím pravým místem. Se sousedy budete prakticky v denním kontaktu. Pro někoho noční můra, pro jiné radost ze setkávání. Místo s bytovou zástavbou navíc nabízí víc příležitosti pro komunitní život. Ve vlastním domě si zase vychutnáte víc klidu, ticha.

Na protivné sousedy, kteří umí znepříjemnit život, však můžete narazit v obou případech. V bytovém domě vám problém pomůže vyřešit domovní řád a dojde-li k jeho porušení, můžete snadněji vyžádat nápravu. Problémy se sousedem z vedlejšího domu už musíte řešit samostatně za pomoci právníka.

Článek obsahuje komerční sdělení


Zdroj: https://www.jaktak.cz/byt-nebo-dum-co-zohlednit-pri-vyberu-nove-nemovitosti.html