jaktak.cz

Jak skladovat a používat ovesné vločky | + recept

Jak skladovat a používat ovesné vločky | + recept. Ovesné vločky jsou obilným výrobkem z rozdrcených ovesných zrn, v podstatě se řadí mezi celozrnné produkty. Používají se v mnoha receptech např. na kaše, müsli, pečivo, zahušťování polévek aj. Ovesné vločky na dlouhou dobu zasytí a dodají tělu energii a důležité živiny. Více o nich se dozvíte z následujícího článku.

Ovesné vločky se někdy v médiích a marketingu označují výrazem „superpotravina“, tzn. potravina s vysokou výživovou hodnotou prospěšná zdraví. Ačkoli odborníci nemají toto označení příliš v lásce a kritizují ho, ovesné vločky jsou opravdu nabité živinami. Mají přirozeně vysoký obsah vlákniny, vitamínů B6 a B1, nenasycených mastných kyselin a minerálů, zejména zinku, vápníku, železa a hořčíku. Konzumace ovesných vloček má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, podporuje tvorbu kostí, pomáhá snižovat krevní tlak a příznivě působí na nervovou soustavu. Navíc vločky jsou lehce stravitelné a zajišťují dlouhotrvající pocit sytosti.

Pro vegetariány a vegany znamenají dobrou rostlinnou alternativu bílkovin a železa, které tělo získává především konzumací masa a mléčných výrobků.

Ovesné vločky mají na 100 g energetickou hodnotu okolo 370 kcal. Proto chcete-li snížit svoji hmotnost, neměli byste to s jejich konzumací přehánět. Doporučuje se maximálně 250 g denně v kombinaci s čerstvou zeleninou nebo ovocem. Je důležitý  také dostatečný příjem tekutin.

Pro skladování je nejvhodnější uzavíratelná dóza na potraviny, abyste zabránili průniku škůdců. Zejména potravinoví moli mají vločky v oblibě a nezřídka si je přinesete už z obchodu. Při nákupu si raději důkladně prohlédněte obsah sáčku a zkontrolujte datum trvanlivosti. Po nákupu je uskladněte v chladu a suchu. Vločky chraňte před vlhkostí. Vločky kvůli vyššímu obsahu tuku také snadno žluknou, kvalitní vločky příjemně voní, řiďte se proto i čichem.

Otázka do pranice – někdo tvrdí že ano, jiný zase že ne. Je rozšířený názor, že živiny tělo lépe přijme z vloček předem namočených. Pokud vám byl diagnostikován nedostatek minerálů nebo vaše strava je málo pestrá, má namáčení smysl – pomůže k efektivnějšímu vstřebávání důležitých živin. Kdo se stravuje zdravě a vyváženě, přijímá živiny i prostřednictvím jiných potravin a nemusí se bát deficitu a vločky namáčet nemusí.

Pozn. Oves obsahuje velké množství antinutriční látky kyseliny fytové, která snižuje využití některých minerálů. Namočením vloček do tekutiny se množství fytinu sníží.

Vločky se často přidávají do receptů na pečení. Jsou však vhodné jen ve směsi s jinými obilovinami, protože oves sám o sobě obsahuje velmi málo lepku. Do těst na cukroví se k vločkám nemusí nic přidávat, ale do jiných moučníků, aby byly kypré, přidejte pšeničnou nebo špaldovou mouku. Zajímavé recepty na vyzkoušení jsou :

https://www.jaktak.cz/jak-upect-jablecny-kolac-s-ovesnymi-vlockami-recept.html

https://www.jaktak.cz/jak-upect-housky-z-ovesnych-vlocek-recept.html

https://www.jaktak.cz/jak-upect-kolacky-s-ovesnymi-vlockami-spaldovou-moukou-recept.html


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-skladovat-pouzivat-ovesne-vlocky-recept.html