jaktak.cz

Jak na pozemku vyřešit problémy s přebytečnou vodou a vlhkostí?

S vodou to v přírodě není jednoduché. Lidé mají o tom, jak by měla být v půdě voda uložená, trochu jinou představu, než tomu přirozeně je. Proto je nutné podniknout na pozemku kroky, které pomohou po něm vodu v půdě rovnoměrně rozvést.

Krok 1

V první řadě se zaměřte na to, jak se voda v tuto chvíli na pozemku chová. Je-li již na pozemku natažená drenážní trubka, podívejte se, zda je situace v její blízkosti oproti zbytku pozemku lepší.

Obecně vás bude zajímat, zda má v některých částech pozemku voda tendenci se shlukovat. Jiná místa zase mohou být příliš suchá. Ani jedno není vhodné pro okrasnou ani užitkovou zeleninu. Vaším cílem je napravit tyto chyby. Ubrat vodu tam, kde přebývá, a naopak ji doplnit na místech příliš suchých.

Stojí-li na pozemku stavba, podívejte se i na to, zda v ní vlhnou stěny. Také tento problém lze alespoň částečně řešit odvodem vody od základů.

Krok 2

Jednou ze základních příčin těchto problémů jsou terénní nerovnosti. Stačí jen převýšení v řádu jednotek centimetrů. Krátce po dešti si můžete všimnout, že v níže položených místech se tvoří kaluže, vyvýšená místa jsou zase i brzy po dešti suchá.

Je-li to možné, měli byste tyto terénní nerovnosti zahladit. Dle rozsahu problémů může stačit některá místa „srazit“ nebo naopak jinde hlínu dosypat. Je-li pozemek vyloženě nerovný, může být nejlepší volbou jeho kompletní přerytí a vyrovnání v celé ploše.

Krok 3

Jestliže drobné terénní úpravy pozemku nestačí, budete muset přistoupit k sofistikovanějšímu řešení. K nejvyužívanějším patří drenážní trubky. Čím jsou specifické? Jde o trubky, které jsou v celé své délce děrované. Díky tomu mohou neustále přijímat nebo uvolňovat přebytečnou vlhkost. Jestliže se tedy někde na pozemku tvoří kaluže, rychle prosáknou do drenážní trubky. Když pak voda v trubce protéká místem, které je naopak suché, vlhkost se zde přirozeně vsákne.

Drenážní systém pomůže i v případech, kdy se voda drží kolem základů domu. Můžete odsud mimo jiné s pomocí drenážních trubek vodu odvést, problémy s vlhnutím zdí se díky tomu mohou výrazně zlepšit.

Krok 4

Zejména v létě během prudkých lijáků bude i drenážní systém zcela zahlcen vodou – přebytečnou vodu není kam nechat vsáknout. Proto by součástí každého moderního drenážního systému měla být jímka. Do té můžete přebývající dešťovou vodu odvádět, a naopak ji využívat v době sucha pro závlahy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-pozemku-vyresit-problemy-s-prebytecnou-vodou-vlhkosti.html