jaktak.cz

Indukční desky: Jaké jsou jejich hlavní výhody?

Vybíráte si právě novou varnou desku do své kuchyně a rozhodujete se mezi indukční, elektrickou, sklokeramickou a plynovou? Abychom vám vaše rozhodování usnadnili, máme pro vás popis indukční desky a jejích hlavních výhod, ale i nevýhod.

Indukční desky jsou zárukou rychlého vaření. Zahřívají se pouze při kontaktu s nádobím, tudíž nejsou energeticky náročné a díky této vlastnosti jsou vhodné i do domácností s malými dětmi. Dokonce se vyrábějí se zabudovaným dětským zámkem. Nevýhodou indukčních desek může být to, že je potřeba si k nim pořídit kompaktní nádobí. Ne všechny vaše hrnce a pánve, které vlastníte, vám na indukci budou fungovat.

Nádobí, které je s indukční deskou kompatibilní, poznáte podle symbolu na spodní straně nádoby. Symboly, jenž značí indukce, existují dva. Buď tedy můžete na nádobí najít grafické znázornění cívky, nebo slovní označení „induction“. Obecně se dá prohlásit, že indukční desky si nejlépe rozumí s ocelovým a litinovým nádobím.

Indukční varné desky patří k oblíbeným také díky tomu, že při vaření dochází k zahřívání pouze dna nádoby. Zbytek hrnce tak zůstává nerozpálený a lépe se s ním manipuluje. Tato funkce zahřívání dna také znamená, že při vaření nedochází k zbytečným tepelným ztrátám, a proto je vaření s indukcí méně energeticky náročné.

Přemýšlíte nad tím, jaký je rozdíl mezi indukční a sklokeramickou deskou? Na pohled si jsou podobné, ale liší se v tom, na jakém principu fungují. Zatímco indukce zahřívá nádobí pouze při kontaktu, sklokeramickou desku můžete zapnout a bude hřát i v případě, že na ni žádné nádobí nepoložíte. Varná zóna si navíc zachovává své teplo také po vypnutí, čímž dochází k větší spotřebě elektřiny. Aby bylo vaření na sklokeramické desce účinné, je nutné se s ní naučit pracovat a využít také zbytkové teplo.

Aby při vaření nedocházelo ke zbytečným tepelným ztrátám, udržujte varnou desku neustále v perfektním stavu. Jak? Používejte speciální přípravky k jejich ošetření, případně se spolehněte na houbičku a přípravek na nádobí. Zároveň si také dávejte pozor na to, jak se chováte při samotném vaření. Nádobí na desku vždy pokládejte opatrně a vyhněte se prudkým nárazům hrnců a pánví o povrch indukce.

 

Vaření na indukci je rychlé, praktické, úsporné a bezpečné. Jakmile jej jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít měnit. Jedinou nevýhodou je nárok desek na speciální nádobí. Pokud ale vlastníte univerzální hrnce a pánve, které jsou zespodu označeny jedním ze symbolů pro indukci, máte vyhráno a jedinou investicí pro vás tak bude koupě nové indukční desky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/indukcni-desky-jake-jsou-jejich-hlavni-vyhody.html