jaktak.cz

Jak uvařit perkelt?

Jaký pokrm je podle vás typicky maďarský? Určitě mnozí tipujete (a správně) guláš. Ano, guláš mezi vyhlášené maďarské speciality patří. Kromě něj se mezi TOP recepty řadí ještě perkelt a paprikáš. Na první pohled jsou si tato jídla velmi podobná, avšak liší se od sebe použitými ingrediencemi a také hustotou. V našem článku se dozvíte, jak tyto 3 různé úpravy masa od sebe rozeznáte, poradíme vám, jak uvařit pravý maďarský perkelt a na závěr nabídneme několik receptů na vyzkoušení.

Guláš, perkelt i paprikáš zdánlivě mohou připomínat jedno a totéž jídlo. Znalci ale vědí, že společné mají jen tuk, cibuli a mletou červenou papriku. 

Jak se od sebe liší?

Guláš – původní maďarský pokrm pastevců je druh husté polévky z hovězího masa, cibule, papriky a brambor s těstovinami (csipetke – drobná zavářka z nudlového těsta). Je řidší než perkelt.

Perkelt – jakýkoli druh masa (zeleniny, hub) nakrájený na kostičky s malým množstvím šťávy (omáčky).  Originální maďarský recept je jednoduchý a hlavní složkou jsou pouze maso, cibule, sádlo, sůl a paprika.

Paprikáš – jakýkoli druh masa v husté omáčce s paprikou a zakysanou smetanou. 

Jako u všech jídel i tato se připravují v každé domácnosti jinak, ale pravý guláš (polévka) ani perkelt (mimo Maďarsko guláš) se nezahušťují moukou či jíškou. Cibule a mletá paprika jsou jedinými zahušťovadly.

Na opravdu dobrý perkelt je zapotřebí kvalitní maso a základ.

Maso: různé druhy, lze vařit z vepřového, hovězího, jehněčího, kuřecího, telecího i husího a kachního. V některých rodinách si oblíbili perkelt z kuřecích drobů a nejlepší je údajně z telecích drštěk.

Maso lze nahradit zeleninou (lilek, tykev) nebo houbami.

Základ: cibule (nejlépe červená), sádlo, sladká paprika. Je možné přidat několik rajčat nebo papriku pokrájenou na kousky společně s feferonkou a nechat je v připravovaném pokrmu rozvařit.

Pracovní postup:

  1. Rozehřejte tuk a orestujte nakrájenou cibuli.
  2. Odstavte z ohně a vmíchejte sladkou papriku, směs promíchejte.
  3. Přidejte maso, osolte, promíchejte a vraťte na oheň.
  4. Často míchejte, přidejte rajče a paprikový lusk,v případě potřeby podlijte malým množstvím vody.
  5. Vařte do změknutí masa, veškerá zelenina by se měla „rozpustit“ a hotový pokrm by měl mít jen malé množství „omáčky“.

Aby byl perkelt co nejchutnější, máme pro vás několik rad a tipů 

Maďarský perkelt není žádná minutka, ať se připravuje z jakéhokoliv druhu masa. Když do vaření perkeltu nevnášíme žádné „inovace”, výsledek se musí dostavit. Nabízíme recept na vepřový perkelt (pörkölt), jak se vaří v Maďarsku a v jižních oblastech Slovenska.

Zobrazit recept

Výborný maďarský perkelt z hovězí kližky, paprik a rajčat si můžete snadno uvařit podle našeho receptu.

Zobrazit recept

Pokud dáváte ve stravě přednost masu drůbeže, určitě vyzkoušejte chutný a jednoduchý perkelt z kuřecího masa. Kuře můžete nahradit jiným drůbežím masem, pochutnáte si i na králičím.

Zobrazit recept

Perkelt je snadný pokrm s jednoduchým technologickým postupem. Ovšem aby chutnal co nejlépe, je třeba kromě kvalitních ingrediencí i více času na jeho přípravu. Odměnou za dobu strávenou u sporáku v kuchyni vám budou nadšení strávníci. 

Věříme, že vás náš článek zaujal a vyberete si nějaký z uvedených receptů. Na našich stránkách jich naleznete ještě více.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-perkelt.html