jaktak.cz

Jak chutná výběrová káva z Argentiny?

Argentinská káva se vyznačuje jemnou, sladkou a mírně ovocnou chutí. Charakterizuje ji nižší kyselost, střední plnost a delikátní aroma. Typickými odrůdami argentinské kávy jsou například Typica, Bourbon nebo Catuai.

Často se pěstuje v nadmořské výšce nad 1000 metrů, což přispívá ke vzniku kvalitních zrn. Argentinské kávy se vyznačují také vyššími cenami, díky čemuž patří mezi luxusní a vyhledávané druhy kávy.

Výběrová káva z Indonésie je oblíbená pro svůj unikátní, bohatý a plný chuťový profil. Hlavní oblasti pěstování kávy v Indonésii jsou na ostrovech Sumatra a Jáva. Zde se pěstují odrůdy jako Sumatra Mandheling, Sulawesi Toraja a Java Estate.

Sumatra Mandheling je typický svými kořenitými tóny, s nádechem bylin a citrusů, které dodávají vynikající komplexnost a plnost chuti. Tato káva je často popsána jako hluboká a silná, s nádechem čokolády a ořechů.

Sulawesi Toraja je na druhé straně výrazně sladší a ovocnější, s jemnými tóny vanilky a kakaa. Tato káva má mnoho vrstev chuti a vůně, které se postupně odhalují při každém srknutí.

Java Estate je vynikající káva s velmi bohatým, silným a kořenitým profilem chuti. Jeho těžká, plná chuť se dokonale hodí k přípravě espresso kávy.

Sklizeň kávových zrn závisí na mnoha faktorech, jako jsou například klimatické podmínky a poloha plantáže. V oblastech s dvěma obdobími dešťů, jako je například Střední a Jižní Amerika, bývá sklizeň obvykle v období od září do ledna, zatímco v oblastech s jedním obdobím dešťů, jako je například východní Afrika, sklizeň probíhá v období od listopadu do března.

Sklizeň probíhá ručně, a to obvykle ve dvou kolekcích - první sběr zahrnuje nezralá zrna, druhý sběr se provádí po několika týdnech a zahrnuje již zralá zrna. Celková doba sklizně tak závisí na mnoha faktorech a může se lišit v závislosti na regionu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-chutna-vyberova-kava-z-argentiny.html